Tоп 20: Невероятни, но истински факти за Швейцария

  • Tоп 20: Невероятни, но истински факти за Швейцария
    Tоп 20: Невероятни, но истински факти за Швейцария

Няколко невероятни, но съвсем реални факта за живота в Швейцария, които всеки, живял там знае. Отивате ли за първи път обаче, може да се изненадате.

1. Като се има предвид, че швейцарците са прочути с точността на своите часовници, не е изненадващо, че това качество се е разпространило и върху други аспекти на живота в страната. Ако например, имате връзка между два влака, която е 2 минути, няма за какво да се тревожите. И двата ще пристигнат и заминат точно навреме, а на вас няма да ви се наложи да търчите.

2. В Швейцария е прието дори и най-високопоставените политици да се возят в градския транспорт.

3. В столицата Берн се използват камъни Сваровски за направата на... пешеходните пътеки! Всички пешеходни пътеки, създадени след 2012 г., са обрамчени с прочутите кристали вместо с обикновено стъкло, за по-добра видимост през нощта.

4. В Швейцария вземат съвсем насериозно разделното събиране на отпадъци. Ако изхвърлите стъкло в общия боклук, полицията ще прерови цялото съдържание на торбата, ще ви открие и ще ви привика в районното, за да ви глоби.

5. Ако ожаднеете внезапно, няма нужда да търсите откъде да си купите минерална вода, защото от почти всички фонтани в градовете на Швейцария блика питейна вода! Изключително рядко се срещат и такива, от които не е безопасно да се пие, но те винаги имат надпис „Kein Trinkwasser".

6. Швейцария е на едно от първите места в света по употреба на канабис. Смята се, че в страната има около 600 000 активнипотребители (от общо 8 милиона население). Притежанието на канабис е декриминализирано. Ако сте над 18 години и ви хваната с до 10 г, ще трябва само да заплатите глоба от 100 франка.

7. Столицата на Швейцария е Берн. Най-големият град е Цюрих.

8. Швейцария е една от двете държави в света, които имат квадратно знаме. Другата е Ватикана.

9. Швейцария е напълно подготвена за ядрена война. Смята се, че в страната има достатъчно бункери, за да поберат цялото човечество. Причината е закон, според който всеки трябва да има достъп до бункер в сградата си или съвсем близо.

10. Някои от по-известните швейцарски изобретения са: велкро, картофобелачката, мюслите, целофан, LSD, млечния шоколад.

11. Всеки закон, приет от парламента, може да бъде оспорен от който и да е гражданин, ако успее да събере 50 000 подписа за 100 дни. След това се организира национално допитване и мнозинството решава.

12. В Швейцария се плаща данък куче – според теглото и размерите на животното. Освен това собствениците на кучета трябва да преминат през специален курс, където да се научат да се грижат добре за домашния си любимец.

13. Знаете ли откъде идва съкращението СН? От латинското наименование на Швейцария - Confoederatio Helvetica. Хелветика идва от хелвети – галските племена, живели на Швейцарското плато преди идването на римляните.

14. Неделята е свещена. По закон в неделя не можете да извършвате никакви шумни или нарушаващи по какъвто и да е начин покоя дейности, сред които – косене на трева, простиране на пране, миене на кола, изхвърляне на стъклени бутилки, а след 22 часа - изпразване на вана, пускане на вода в тоалетната, шумно затваряне на вратата на автомобила ви и т.н.

15. В Швейцария има четири официални езика – френски, немски, италиански и романш (с латински корени).

16. Половината от браковете в Швейцария приключват с развод. Макар средната възраст за женене да не е особено ниска (31,8 г. за мъжете и 29,6 г. за жените), през 2015 г. процентът на оцелелите бракове е едва 58,6.

17. Чували ли сте наскоро нещо за швейцарския президент? Нищо чудно, защото страната няма един държавен глава, а съвет от 7 души. Сред тях за „президент“ се избира един, който е „пръв сред равни“, а мандатът му е една година.

18. В Швейцария има над 1500 езера. Където и да се намирате в страната, сте на най-много 15 км от езеро.

19. За да карате колело по пътищата, трябва да имате стикер за гражданска отговорност.

20. Швейцария има едни от най-либералните закони за притежание на оръжие в света – смята се, че при население от 8 милиона има между 2,5 и 4,5 милиона оръжия. Интересно е, че също така страната е и с едни от най-ниските нива на престъпност.