Топ 5 причини да отидете в Талин

  • Топ 5 причини да отидете в Талин
    Топ 5 причини да отидете в Талин

Естонската столица е поразителна смесица от приказна архитектура и модерен предприемачески дух.

Можем да изброим хиляди причини да видите със собствените си очи Талин, но нека се съсредоточим върху най-важните. Ето и 5-те топ причини да отидете там:

1. Площадът на кметството

Топ 5 причини да отидете в Талин
Снимка: pixabay

Започвайки като средновековен пазар, площадът на кметството на Талин е сърцето на града повече от осем века. Домът на едни от най-впечатляващите готически архитектури в града, това е популярно място за срещи и идеалното място да посетите при първото си пристигане. 

Потърсете кръглия камък в центъра на площада, отбелязан с компас. 

През лятото площадът е изпълнен с кафенета на открито. През зимата той се превръща в един от най-красивите коледни базари в Европа. Просто не забравяйте да разгледате тесните улички, които тръгват от него. Тук ще намерите кафенета, ресторанти, магазини и мънички забравени кътчета, които изглеждат, че не са се променяли от векове.

2. Храната

Богата и вкусна, естонската храна взаимства от руски и немски вкусове, но придава ясно изразена местна вкусотия. Свинското и сиренето се отличават силно, както и рибата, уловена ежедневно прясна в Балтийско море.

Тематичните ресторанти на стария площад на кметството предлагат истинско преживяване по време на хранене направо от Средновековието, като обслужващият персонал е облечен в костюм от онова време и музиканти свирят подходящи мелодии. 

Любителите на храната трябва да се насочат към тесните улички, които водят от площада или района около университета на Ратаскаеву.

Самообслужването също е опция. Започнете деня си като местните, с една или две супени лъжици брашно от Кама, разбъркано в кисело мляко. Мляна смес от печен ечемик, ръж, овес и грах, тя отдавна е любима на естонците, които го търкалят в масло или свинска мас за бърза закуска. Чаена лъжичка местен мед и горски плодове, пресни от местните гори, го прави значително по-вкусен.

3. Парковете

Топ 5 причини да отидете в Талин
Снимка: pixabay

От мъничкия зелен пазар на улица Лай до обширната площадка на двореца Кадриорг, Талин е пълен със зелени пространства, където местните жители и посетителите могат да се отпуснат, да си починат и да се насладят на кафето си. 

Парк Lindamäe, на мястото на стар шведски бастион, е известен със своя кръг от древни липи. Площад Tornide предлага изключителна гледка към църковните шпили, които доминират над силуета на града. Hirvepark е използван като арборетум за екзотични растения и по-скоро като публично място за срещи по време на революцията от 80-те години.

Оставете си достатъчно време и за парковете на двореца Кадриорг. По поръчка на Петър Велики в чест на съпругата му Катрин I, парковите зони са едни от най-впечатляващите в Европа. Смес от диви дъбови гори и ливади и грижливо поддържани градини в италиански, френски и холандски стил, всеки ъгъл разкрива различно настроение и цвят. 

Градините са проектирани в сложни шарки, включително градина с кръстосана форма, направена от 12 скъпоценни, чужди дървета. В центъра ще намерите двореца, внушителна структура, считана за една от най-добрите барокови сгради в света.

4. Музеите

Топ 5 причини да отидете в Талин
Снимка: wikimedia

В Талин има безброй музеи, всеки от които описва различен аспект от историята на града. 

Музеят The Open Air е събрал вековни сгради от всички краища на страната и ги поставя в гора в покрайнините на града. В музея на Талин и естонски музей присъства ключови моменти от историята на Естония в приятни, интерактивни дисплеи. В Музея на професиите са отразени трудностите на половин век под съветска власт.

Вижте и някои от странните музеи на града. 

Накрая се отправете към музея KUMU, един от най-големите музеи на изкуството в Северна Европа. Той е един от петте клона на Художествения музей на Естония и прилича много на бърлогата на супер злодей. Всяка година музеят е домакин на KUMU ÖÖ, мини фестивал, където музеите остават отворени през цялата нощ.

5. Природата

Топ 5 причини да отидете в Талин
Снимка: wikimedia

Естония е забележително компактна страна, а Талин е малък град, така че природата никога не е далеч. 

Разположен на северното крайбрежие на Естония, той е близо до причудливи рибарски селища и диви плажове, където древните борови гори растат близо до брега. До островите Найсаар, Прангли и Егна лесно се достига с лодка от пристанището на Талин.

За нещо съвсем различно се отправете към Lahemaa, най-големия национален парк в Естония. Само на час източно от Талин, той е дом на Виру, едно от най-големите блата в Европа. Една пешеходна пътека ви позволява да се разхождате из нея.