Традиционните къщи със сламени покриви в Ирландия

  • Традиционните къщи със сламени покриви в Ирландия
    Традиционните къщи със сламени покриви в Ирландия

Едни от най-бележитите символи на Ирландия са типичните за страната къщи със сламен покрив.

Тези романтични и приличащи на извадени от приказките постройки са част от вековната история и традиции на острова. Заради навлизането на по-модерни методи на строителство, в момента на територията на страната могат да бъдат видени само около 1500 къщи със сламени покриви. Преди малко повече от два века обаче половината от населението на Ирландия е живеело в именно такива постройки.

Материалите, използвани за строителството им, варират в зависимост от годините, региона и материалното състояние на семейството. Най-желаният, но и най-скъп, материал за стените е циментовата замазка. Хората, които не можели да си го позволят, прибягвали до алтернативата да използват кал, примесена със слама или тръстика.

Характерните покриви, от друга страна, се правят от снопове специално обработена слама, които се поставят върху дървени греди, а занаятът на изработването им се предава от поколение на поколение.

В наши дни нещата стоят по доста по-различен начин – почти никой вече не се занимава с изработката на подобен тип покриви. Въпреки това носталгията по тях се засилва и вече все повече ирландци залагат на традициите.