Три малки зимни бягства в София

  • Три малки зимни бягства в София
    Три малки зимни бягства в София

Да прекараш малко време у дома, когато навън върлуват минусовите температури, а слънцето сякаш е забравило, че съществува, не звучи като лоша идея на пръв поглед. Но какво става, ако неволно се окажем под домашен арест на зимното време? Когато разходката от банята до леглото или пък от леглото към хладилника изведнъж стане твърде отегчителна? Може, разбира се, да опитаме да върнем слънцето на хоризонта с някой древен ритуал или просто с песни и танци, но рискуваме ефектът от действията ни да се позабави с два или три месеца.

Ако тази идея ви се вижда безумна, тогава значи е време за смяна на курса - право напред към входната врата (все пак дъждът и снегът могат да намокрят, но не и да стопят приятните потайни местенца, които София все още има да ви предложи).

1. Сутрешно кафе в Ботаническата градина

Ботаническата градина в София е едно от онези места, за които всички са забравили дружно, сякаш под команда. Разбира се, точно затова е толкова чаровна. Това е перфектното място за сутрешно кафе с половинката, а защо не и насаме със себе си. Във вътрешния двор ви чака широка беседка, където можете да откриете подслон от зимния студ, а също и някои растения, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Тайната градина вече си има точни координати - няколко крачки пеша от паметника на Васил Левски, точно до факултетите по журналистика и фармация. Или както би казал Сър Джеймс Матю Бари - "при втората звезда вляво чак до сутринта".

2. Хорър филм в Природонаучния музей

От тази мрачна обстановка навън направо ви побиват тръпки. Неизбежно си представяте как сте герой от филм на Спилбърг или Хичкок - очаквате гарванът, който упорито рови в кофата отсреща, да ви налети всеки момент или пък имате усещането, че сте наблюдавани (не от кварталната котка обаче). Иска ви се да избягате от този сценарий? А защо не опитате да се потопите изцяло в него? "Колкото повече, толкова повече ", мъдрите думи на Мечо Пух важат и тук - а няма място в София, където да се чувствате "повече" в хорър филм от Природонаучния музей. Не заради препарираните животни - всички сме виждали такива, при това съвсем не веднъж. Причината е в самата атмосфера - в студеното луминисцентно осветление, в занемарените зали, в застоялия въздух, който някак чудно се връзва с мириса на дъжд отвън. Сцена 1, първи дубъл - съботният следобед е ваш.

3. „Кучешки” студ?

Ако щипещият студ навън и побелелите градски тротоари приспиват дълбоко приключенския ви дух, то тогава може би е време да смените гледната точка. На разстояние от земята точно четири кучешки лапи светът изглежда по-вълнуващ и тъй като вие сами сте директор на съботния си следобед, не се колебайте да смените жанра – от хорър филм лесно можете да превключите на приключенска вълна с помощта на своя четириног другар. На 1 декември 2012 г. официално се откри първата специално обособена зона за разхождане на домашни кучета в София. Тя се намира в парк Княжеска градина, на ъгъла на ул. Гурко и бул. Христо и Евлоги Георгиеви. Ако искате да се социализирате и да се запознаете с нови хора – то тази идея би трябвало да е точно в десятката на желанието ви.

Добрата новина е, че не ви трябва нищо друго освен комплект стари дрехи (и кучешка компания, разбира се), за да не се притеснявате да се покриете със сняг от глава до пети и да откриете, че смехът топли!

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!