Туписа – този див, див запад на Боливия

  • Туписа – този див, див запад на Боливия
    Туписа – този див, див запад на Боливия

Туписа е малко и китно градче, разположено на около 2850 м. надморска височина в Боливия. Регионът се характеризира със стръмни оранжеви и червени скали, каньони и заобикалящи пустинни долини.

Градчето не е от най-популярните в Боливия, което го прави предпочитана дестинация за бюджетно пътуващи туристи. Посещението на Туписа беше планирано за кратка почивка след обиколката на Салар де Уюни и като отправна точка към Аржентина. Туписа е и първи избор за пристигащите от граничните градове La Quiaca, Аржентина и Виясон (Villazon), Боливия. Първоначално идеята ми беше да остана само една нощ, но след като се запознах с необичайния пейзаж около града промених решението си и останах изключително доволен.

Как да стигнем до Туписа?

Туписа – този див, див запад на Боливия

Има много автобусни връзки с различни места в района, както и от Уюни, Кочабамба, Сукре, Ла Пас и Вилясон(Uyuni, Cochabamba, Sucre, La Paz, Villazón). Автогарата (Terminal de Ómnibuses de Tupiza-Centro, Av Pedro Arraya) се намира само на около 10 минути пеш от централния площад Пласа де ла Индепенденсия (Plaza de la Independencia).

От Уюни до Туписа

От Уюни до Туписа имате възможност да пътувате с автобус или влак. Съществуват различни компании, които осъществяват превози с автобус между двата града. Разстоянието е около 4-4.30 часа. Ако идвате след обиколка на Салар де Уюни, така както аз, можете да хванете автобус в 20:00 ч. и малко след полунощ ще пристигнете в Туписа. Цената на билета е Bs 50 (€ 6.40).

Ако изберете да пътувате с влак трябва да знаете, че са разделени на две линии: Expreso del Sur и Wara Wara del Sur. Влаковете са удобни и комфортни, но по-бавни от автобусите. Пътуването между Уюни и Туписа отнема около 6 часа, преминавайки през боливийското алтиплано. Може да резервирате билет предварително, за да сте спокойни за вашето пътуване.

От Виясон до Туписа

От Виясон до Туписа и обратно има няколко автобуса дневно. Пътуването отнема около 1.30 часа, а цената на билета е Bs 15 (€ 1.95). Компанията, която изпълнява маршрута е Trans Segovia.

Какво да правим и видим в Туписа?

Туписа – този див, див запад на Боливия

Има няколко агенции, които предоставят организирани и частни екскурзии в района. Всички предлагат еднакви услуги, но задължително трябва да се пазарите за цените, защото първоначално са много високи. Повечето забележителности са извън пределите на Туписа, но главния площад и централния пазар определено заслужават внимание.

Cordillera de Chicas - Valle de los Machos и Puerta del Diablo

Туписа – този див, див запад на Боливия

Тъй като Туписа е малък град можете да организирате хайкинг до впечатляващите червени скали напълно самостоятелно. Освен това можете да резервирате организирана екскурзия с джип или конна езда. Пейзажите около Туписа са известни като Cordillera de Chicas. Най-популярните тук са Puerta del Diablo (на 5 км.), Valle de los Machos и Cañon del Inca (на 8 км.), до които можете да достигнете за около два часа пеша от центъра на града. Разходката е изключително впечатляваща, защото пейзажите напомнят на Дивия запад със сухото време, пустинната шир и уникалните скални образувания.

Туписа – този див, див запад на Боливия

Хайкинг до връх Серо де ла Крус (Cerro de la Cruz)

Изкачването на този хълм е едно от любимите места за посещение на всеки турист в Туписа. Намира се на около 2 км. от центъра на града и от него ще може да се насладите на отлична гледка към Туписа и околностите.

Quebrada de Palala и El Sillar

Туписа – този див, див запад на Боливия

Това са най-впечатляващите скални образувания около Туписа. Цветните хълмове и речните долини придават уникален пейзаж на тези местности. Тъй като се намират на близо 17 км. от града, те могат да бъдат посетени чрез индивидуална екскурзия за 2 часа или като част от първия ден от маршрута "Салар де Уюни", ако го започнете от Туписа. Една от агенциите с най-голям опит в организирането на турове е Tupiza Tours. Цената на екскурзията е около Bs 70 (€ 8.95).

Quebrada de Palala представлява речно корито, което е пълноводно само през дъждовния сезон, докато през сухите месеци служи като път в пустинята. По-голямата част от пътя е с хълмисти възвишения, правейки го изключително живописен.

Седловината El Sillar се намира на северозапад от Туписа. В района ще видите множество ерозирали скални образувания, приличащи на кули от каменна гора. Най-добрият начин да се насладите на прекрасната гледка е като се качите на върха на хълма.

Пътят на Буч Касиди и Сънданс Кид

Посетите ли Туписа веднъж, няма как да не чуете за Буч Касиди и Сънданс Кид. Тези легендарни американски разбойници са били на това място след като бягат от САЩ към Южна Америка. Неслучайно местните туроператори организират двудневни екскурзии, които следват последните им стъпки. По време на обиколката ще стигнете до близкия град Сан Висенте, където има музей на обирджиите - Museo Butch Cassidy & Sundance Kid.

Туписа – този див, див запад на Боливия

Какво да носим в Туписа?

Жегата в Туписа може да бъде непоносима, затова не забравяйте да вземете слънцезащитен крем, слънчеви очила, шапка, както и вода. Ще са ви нужни и пари в брой, защото почти никъде не приемат плащания с кредитни/дебитни карти.

Къде да ядем в Туписа?

Туписа – този див, див запад на Боливия

Ако искате да опитате местна автентична храна непременно трябва да посетите Mercado Central Tupiza. Тук ще намерите огромно разнообразие от продукти на страхотни цени. Традиционните продукти на боливийската кухня са царевица, киноа, боб и картофи. Обикновено са комбинирани с месо (пилешко, свинско и говеждо) и ориз.

Къде да отседнем в Туписа?

Както вече споменах, Туписа е малко градче и възможностите за настаняване не са много. Повечето места за спане са разположени в близост до автогарата. Ако пътувате бюджетно Hotel La Torre предлага легло в смесена стая за около €8.80 на вечер. Те имат и туристическа фирма La Torre Tours и могат да ви организират посещение на Салар де Уюни и Туписа.

Ако предпочитате среден клас хотел, то Anexo Mitru е вашето място. Намира се на около 400 метра от автогарата. Цената за двойна стая на вечер с включена закуска е Bs 125 (€ 16.00)

Туписа – този див, див запад на Боливия

Кога да посетим Туписа?

Най-доброто време за посещение на Туписа е от януари до края на март, както и от октомври до края на декември. Средната температура през цялата година е около 17°C, като през юни, юли и август може да падне до 14°C.

Автор: Илиян Гинов

За още интересни приключения, четете блога или посетете фейсбук страницата.