Туризъм на всяка цена в Афганистан

  • Туризъм на всяка цена в Афганистан
    Туризъм на всяка цена в Афганистан

В последните 15 години Афганистан не се свързва с нищо друго, освен с постоянно насилие и бушуваща война

Страната и народът са много древни, с богата културна и историческа традиция, но към момента цялата държава е затворена заради продължаващите военни действия. Цялата страна е във война, освен едно място.

Бамиян е оазис на мира в Афганистан и преди войната е бил стратегически град за контрола на пътищата от Индия, Китай и Персия, а множество чуждестранни пътешественици са минавали от там. Бамиян има и голям туристически потенциал, както заради красивия панорамен пейзаж на скалистия регион, така и заради артефакти, отстанали там от древни времена.

37012

Там са пещерите с най-старите в света маслени рисунки по стените, там е първият национален парк в Афганистан, а през зимата районът на Бамиян е единственото място в страната, подходящо за зимни спортове.

37013

Наблизо са и останките от Шар-е-Голгола, известен като Града на писъците, който е бил разрушен от Чингиз Хан през 13-и век, заради което по-голямата част от местното население днес е етнически наследник на неговите орди. Това е и причината в Бамиян да няма талибани.

37009

Градът влезе в новинарските рубрики през 2001 година, защото беше мястото, където двете огромни каменни статуи на Буда бяха взривени от талибаните – акт, който беше окачествен от международната общественост като „културен тероризъм“.

37011

Въпреки напрежението, през 2015 г. местни хора се опитват да развиват туризъм благодарение на единственото летище в града, което е само за малки самолети и е обслужвано само от една линия, свързана със столицата Кабул.

37015

В града няма почти никакво друго препитание освен отглеждането на картофи, а туристически бизнес наистина изглежда едновременно като рисковано и обречено начинание за хора, които нямат какво да губят.

37010

Поради факта, че по земя Бамиян е буквално отцепен от останалата част от страната и в града няма електрическа мрежа, за истински туризъм не може да става дума, но е забележително усилието на местните хора да развиват такъв, дори при съответните тежки условия. На техния фон оплакванията на българския туристически бизнес просто са невалидни.

37014