Туризъм по стъпките на Пабло Ескобар

  • Туризъм по стъпките на Пабло Ескобар
    Туризъм по стъпките на Пабло Ескобар

През 20-и век Колумбия не беше едно от най-приятните места за живеене на планетата. Страната се характеризираше с корумпирани политици, смазващата бедност, партизанстващи комунистически групировки в джунглата и нарко-картели в градовете. От един от тях се издигна най-известният наркобарон в историята - Пабло Ескобар.

От 1975 г. до началото на 90-те години Ескобар се превръща във всевластен крал на кокаина, трафикант номер 1 на този наркотик и истинско правителство сам по себе си на южноамериканската държава. Неговият картел Меделин от едноименния колумбийски град денонощно извършва трафик на кокаин за САЩ и това превръща босът в седмия най-богат човек на планетата за 1989 г. със състояние от 3 милиарда долара. През същата година, случайно или не, неговият отбор Атлетико Насионал печели най-престижният футболен турнир в Южна Америка – Копа Либертадорес.

Ескобар умишлено работи за имиджа си на колумбийския Робин Худ, като редовно плаща за изграждане на училища, болници и църкви, и раздава пари на бедните, докато в същото време подкупва всички възможни полицаи, съдии и политици в продължение на почти 30 години.

Пабло Ескобар е застрелян през 1993 г. след като негов телефонен разговор е засечен от колумбийските спец-части. Той е убит, докато се опитва да избяга през покрива на жилището, където се крие. Командосите от операцията се снимат с мъртвия Крал на кокаина с широки усмивки.

35813

В наши дни Меделин се опитва доста успешно да избяга от тежката сянка на Ескобар, картелите и бедността, която ги захранва. Градът започва да се превръща в процъфтяваща туристическа дестинация и местни компании започват да печелят пари от славата на наркобарона като вече организират туристически турове из ключови за живота му места.

Първата спирка на Ескобар-тура е сградата Монако, която е взривена от конкурентния картел Кали с цел да се ликвидират Ескобар и приближените му. След това, туристите продължават към къщата, където трафикантът е застрелян, а третата е и неговата крайна точка - гробът му.

35814

В крайна сметка излиза, че Пабло Ескобар продължава да прави пари, дори когато вече не е сред живите.