Турското село Бирги ще се превърне в „зелена“ дестинация

  • Турското село Бирги ще се превърне в „зелена“ дестинация
    Турското село Бирги ще се превърне в „зелена“ дестинация

Историческото село Бирги в провинция Измир, Турция, ще се превърне в „зелена“ дестинация по проект на SENTRUM (Център за туристически практики, базирани на устойчива енергия). Проектът ще се осъществи със съдействието на Програмата на ООН за развитие (UNDP), Министерството на туризма и културата на Турция, Агенцията за насърчаване и развитие на туризма в Турция (TGA), турският университет „Сабанчи“ и енергийната компания Enerjisa Enerji.

Проектът SENTRUM се стреми да превърне малки села в устойчиви „зелени“ дестинации, да се опазят местните културни и природни ценности, както и да се стимулира туризмът, базиран на общността. С помощта на енергийно ефективни практики и възобновяема енергия, се цели да се покрият международните критерии за устойчиви дестинации на всяко място, където се изпълнява този проект. Той е иницииран в турската община Айвалък (Ayvalık) – с. Кючуккую (Küçükköy) и продължава да привлича интерес и подкрепа от бизнеси и институции.

В село Бирги, което през 2021 г. получи наградата „Най-добра дестинация за селски туризъм“ от Световната организация по туризъм (UNWTO), ще бъдат осъществени редица дейности от екипите на SENTRUМ. Някои от активностите, които предстоят е да бъдат проведени проучвания за развитие на капацитета на местността, приложения на възобновяема енергия и стратегии за устойчив туризъм, като ще бъдат организирани и обучения за местните хора и заинтересованите страни. Една от емблематичните обществени сгради в селото ще бъде превърната в „зелена“ сграда чрез обновяване на енергийната ѝ инфраструктура, ще бъдат подготвени маршрути, ориентирани към дестинацията, и ще бъде създадена станция за електронно зареждане.

Проектът ще постави началото на трансформацията на Бирги като дестинация, покриваща критериите на Глобалния съвет за устойчив туризъм (GSTC). Ще бъде извършена оценка на климатичните рискове, за да се определят заплахите и мерките за адаптация, засягащи настоящето и бъдещето на туристическата дестинация. Освен това ще се анализира броят посетители, които селото може да приеме, за да се избегне натиск върху социалното, природното и културното наследство, и ще се създаде стратегия за подобряване на имиджа и маркетинга на Бирги. В допълнение, ще се извърши анализ на текущото състояние на местността, ще се разработят планове за действие и ще се проведат дейности за развитие на капацитета по въпроси като равенството между половете, пригодността за заетост на жените и младежите, както и възможностите за стаж за ученици от професионални гимназии и университети по туризъм. Освен създаването на пешеходни и велосипедни алеи, се планира и насърчаването на природосъобразния транспорт и провеждането на енергийни одити в местата за настаняване и обществените сгради.

За SENTRUM:

Центърът за туристически практики, базирани на устойчива енергия (SENTRUM), е проект, иницииран от Програмата на ООН за развитие (UNDP), Министерството на туризма и културата на Турция, Агенцията за насърчаване и развитие на туризма в Турция (TGA) и енергийната компания Enerjisa Enerji. Първата фаза на проекта беше завършена в село Кючуккую, община Айвалък, провинция Балъкесир (Balıkesir), през ноември 2022 г. Проектът има за цел да допринесе за социалната, екологичната и икономическата трансформация в областта на устойчивия туризъм, да подкрепи местния туризъм и икономическото развитие на районите, използвайки възобновяеми енергийни източници и да повиши осведомеността за енергийната ефективност. SENTRUM също цели да създаде „модел на зелена дестинация“, който може да бъде приложен в цяла Турция, и да създаде инфраструктура в региона спрямо критериите на GSTC за устойчиви дестинации.

За Бирги:

С повече от пет хиляди години история и своите класически селджукски и османски къщи, селцето Бирги е включено в списъка на „Най-добрите туристически села за 2022 г.“ на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO). Разположен в средата на най-плодородните котловини в западния Егейски регион на Турция, Бирги се отличава с китните си сенчести калдъръмени улици и традиционни къщи и постройки, датиращи от XII век. Селото се намира на седем километра от град Одемиш (Ödemiş) в провинция Измир. То привлича местни и чуждестранни туристи поради близостта си до Ефес, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и до Шириндже (Şirince), известен с плодовите си вина, и ваканционни курорти като Чешме (Çeşme), Алачатъ (Alaçatı) и Сеферихисар (Seferihisar).

Живописното селце Бирги има богата история на населяването си, която датира от 3000 г. пр.н.е.  Управлявано от фригийци, лидийци и персийци, Бирги е бил част от Пергамското царство и съответно от Римската и Византийската империя. Селото е било столица на Емирството Айдън по време на периода на Анадолските Княжества. През 1426 г. Бирги пада под османско владичество и продължава да бъде административен и културен център до XVII в.

В Бирги се намират множество исторически стуктури, включително гробници, медресета, джамии, фонтани, бани и библиотеки,много от които датират от периодите на Анадолските Княжества и Османската империя. С повече от 200 регистрирани творби Бирги се откроява като завладяващ музей на открито. Джамията Улу (Aydınoğlu Mehmet Bey), издигната по време на периода на Анадолските Княжества, е сред най-величествените примери за гражданска архитектура от XVIIIв. Имението Чакърага (Çakırağa), гробницата Имам Биргиви (İmam Birgivi), имението Сандъкоглу (Sandıkoğlu), джамията Дервишага (Dervişağa) и гробницата Юммю Султан Шах (Ümmü Sultan Şah) са също забележителни структури в селото.

През 1996 г. Бирги е обявено за „защитена зона“. Освен че е първото защитено село, през 2012 г. Бирги е включено и в предварителния списък на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В допълнение се полагат усилия Бирги да се присъедини към мрежата Cittaslow на Турция. Бирги е известен с красивата си природа, местна кухня и историческо минало. Посетителите на това очарователно селце могат също да се насладят на възможността да разговарят с жителите му в автентични кафенета или в дворове под сянката на вековни чинари и да научат повече за културата и историята на Бирги.