Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години

  • Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години
    Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години

Древният турски град Хасанкейф с хиляди жители е само на седмици от унищожение, след като властта спечели десетилетен спор и прокара плановете си да наводнят региона. 

Градът ще бъде ограден с кордон на 8 октомври, потвърди областният управител на среща в събота, оставяйки на местните жители малко повече от месец да напуснат домовете си.

Хасанкейф се намира на брега на река Тигър в югоизточната част на Турция и ще бъде залят като част от плановете на правителството да изгради нов язовир, който ще произвежда енергия за региона. Това е проект, който губи подкрепата на чуждестранните правителства и поддръжници поради въздействието си върху древния град. Проучванията показват, че Хасанкейф е на около 12 хил. години, което потенциално го прави едно от най-старите селища в Месопотамия.

Турция ще потопи свой древен град на 12 хил. години
Снимка: flickr/Herbert Frank

Сред исторически значимите му характеристики са останките от мост от XII в., цилиндрична гробница от XV в., руините на две джамии и стотици природни пещери.

Но улиците, домовете и историческите места в града ще бъдат потопени след приключване на процеса на преместване, като само цитаделата му остава над водата. Турското външно министерство смята, че язовирът ще има много икономически и екологични ползи, но решението им не се приема добре от страните в световен мащаб.