Уникална възможност за нощувка в този шедьовър на Гауди в Барселона

  • Уникална възможност за нощувка в този шедьовър на Гауди в Барселона
    Уникална възможност за нощувка в този шедьовър на Гауди в Барселона

Casa Vicens, едно от най-ранните архитектурни произведения на Антони Гауди, се отваря за гости за една нощ само чрез Airbnb, заедно с изживяване с трапезария със звездa на Мишлен.

Барселона нямаше да блести толкова ярко без работата на Гауди. Каталунският архитект на Ла Саграда Фамилия с времето се е превърнал в един своеобразен синоним на града. Неговите уникален парк Гюел и двете емблематични жилищни сгради, Casa Batlló и La Padrera, привличат милиони посетители всяка година. Но тази, която даде началото на кариерата на Гауди, е Casa Vicens, първият му шедьовър и една от първите сгради, стартирали движението в стил ар нуво и модернизма в Европа.

Сега за първи път в 136-годишната история на Casa Vicens гостите ще бъдат лекувани за нощувка чрез Airbnb. Еднократното преживяване включва ексклузивна обиколка на сградата, включена в списъка на ЮНЕСКО и нейната лятна градина; меню, вдъхновено от Гауди, звезда Мишлен в трапезарията; опция за настаняване в стая за пушачи; настаняване в родителската спалня; и пълна средиземноморска закуска в градините на следващата сутрин. Вратите ще бъдат затворени за обществеността през деня.

Casa Vicens е поръчана през 1882 г. от брокера на акции и валута Manuel Vicens i Montaner, който рискува 30-годишния Гауди, който е излязъл от училище по архитектура, за да създаде летен дом за семейството си. Разположена в квартал Грасия в Барселона, сградата с нейната комбинация от мавританска, неокласическа и азиатска архитектура, отворена за обществеността като музей и културно пространство през 2017 г. след голям проект за реставрация.

Резервацията за преживяването на Airbnb и Casa Vicens е отредено за 12 юли 2021 г. за престой с една нощ за двама гости тази есен (точната дата все още не е разкрита). Първите, които резервират, ще се радват на един уникален престой в това красиво пространство.

Наследството на Гауди се състои от 17 обекта, 14 от които се намират на територията на Каталония.

Саграда Фамилия е творбата на живота му и може би най-известната съвременна църква в строеж в света. Гауди приема през 1883 г. да завърши започната квартална църква от архитекта Франсиско де Вияр, като изцяло изменя облика на готическия храм и поставя основите на модернизма. Едва на 31-годишна възраст младият архитект Гауди започва проектирането, на „творбата на живота си”, както казва самият той.

Отдава се изцяло на своите проекти, като напълно осъзнава в последните години от живота си, че няма да успее да завърши Саграда Фамилия приживе, и затова започва да изгражда макети от гипс. В последните години от живота живее в една от работилниците си в храма.