Упражнения по стил: Япония

  • Упражнения по стил: Япония
    Упражнения по стил: Япония

Япония е удивително място с още по-удивителни хора. Може да си мислите, че сте подготвени за среща с нравите и порядките в страната на изгряващото слънце, но пристигнете ли, ще установите колко не сте прави. Предлагам ви да запомните някои основни правила от японския стил и етикет. Ще научите останалите на място. Просто вършете всичко бавно и гледайте какво правят другите. Ще ви бъде по-лесно.

Поздравите

Както знаете, японците не подават ръка, а се покланят. Колкото по-високо в йерархията стои един  японец, с толкова по-нисък поклон го поздравяват околните. Вие, като чужденец, може само леко да кимвате с глава. Този поздрав японците считат за неформален и са свикнали, че повечето чужденци използват него. В случай, че искате извинение, молите за услуга или благодарите за нещо, във ваша полза е да действате като местен и да се поклоните.

Порядки в метрото, по улиците, на обществени места

Звъни ви телефона в градския транспорт? Не ви съветвам да отговаряте на обаждането. Пишете си sms-и колкото пожелаете, но не карайте целия автобус да ви слуша. Това се счита за изключително невъзпитано.

Не яжте и не пийте, докато ходите по улицата. Има си места за тази дейност. Ако все пак усещате, че ще припаднете от глад и жажда, можете да нарушите правилото. Но в никакъв, в никакъв случай не си облизвайте пръстите. По-невъзпитано от това е само да си гризете ноктите или да сте захапали молив или химикал на публично място.

Говорете тихо и сдържано, не тупайте никого по рамото в изблик на чувства. Помнете, че японците са чувствителни хора, дисциплинирани и сдържани в общуването.

Те приемат всичко изброено по-горе за неучтивно, неуважително и агресивно.

Правила по време на хранене

Не си забивайте клечките в купата с ориз, докато не ги ползвате. Това се прави само на погребения. Храните се с още някого? Наливайте питие в неговата чаша и го оставете той да налива във вашата. В случай, че не искате да пиете повече, оставате чашата си пълна. И не съсипвайте японския чай като му слагате захар или сметана. Той се пие чист.

Японците често поднасят купата с ориз или мисо до устата си, на нивото на брадичката, и се хранят така. Това е единственият начин да не почерпят покривката и скута си. Пробвайте и вие.

След като се нахраните ще ви донесат малка влажна кърпа (студена през лятото и топла през зимата), за да си избършете ръцете. В никакъв случай не трийте с нея лицето и шията си.

Бакшиш

Не оставяйте бакшиш и не си бройте рестото пред сервитьора или продавача, който ви го е върнал. Може би е добре да знаете също, че ако имате рожден ден и поканите приятелите си на ресторант, те плащат сметката вместо вас.

Човещинка

Оригване, шумно духане на носа и използване на клечки за зъби – забравете за тях. В къщи правете каквото си искате, но на публични места този тип човещинка е абсолютно неприемлива.

На гости

Не е ясно какво чудо трябва да стане, за да ви покани японец на гости, но ако все пак се случи: не закъснявайте, не носете скъпи или много екстравагантни подаръци, не се обличайте в крещящи цветове и сложете по-скромни бижута. Помнете, че в банята и тоалетната задължително се влиза със специални чехли, с които не ходите в останалите помещения.

Спазвайте тези основни правила за общуване в Япония и ще усетите колко по-благоразположени са околните към вас. От тук нататък, дори да объркате нещо, те с удоволствие ще ви помогнат. И не забравяйте – наслаждавайте се на откриването и общуването с цял един нов свят. Тогава всичко ще ви се получава просто, леко и с усмивка.