В Хърватия ваксинацията става условие за отпускане на държавна помощ на бизнеса

  • В Хърватия ваксинацията става условие за отпускане на държавна помощ на бизнеса
    В Хърватия ваксинацията става условие за отпускане на държавна помощ на бизнеса

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви предстоящи промени на критериите за оказване на помощ на предприемачите, при които ваксинацията ще бъде едно от условията за получаване на държавна помощ, предаде информационният сайт Индекс.

"Ако някой иска да получи помощ за запазване на работните места, би било добре да се ваксинира", каза той.

На въпрос на журналист означава ли това, че ваксинацията ще бъде условие за даване на подкрепа премиерът отговори: "да, ще се стремим да стане така".

Той добави, че ще бъде създадена законова рамка за това.

В Хърватия ваксинацията става условие за отпускане на държавна помощ на бизнесаСнимка: pixabay

"Мисля, че трябва да свържем тези две неща. Не може да очакваме да получим помощ, а да не дадем дори минимален принос към здравната сигурност", каза Пленкович.

Премиерът заяви, че Хърватия не може да понася повече икономически щети заради това, че отделни лица и част от гражданите не желаят да се ваксинират.

От сдружението Гласът на предприемачите заявиха по този повод, че е "тревожно изявлението на премиера, че правителството ще се стреми ваксинацията да бъде условие за оказване на подкрепа, което е много проблематично изявление, засягащо основите на личните човешки свободи и конституционните права на гражданите".