В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под

  • В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под
    В Колизеума в Рим ще бъде изграден нов прибиращ се под

Любимият Колизеум на Рим ще получи нов прибиращ се под от 3000 квадратни метра, което ще позволи на посетителите да се разходят из най-голямата атракция за посетители в Италия за първи път от края на 1800-те.

Когато бил открит през 80 г. сл. Н. Е., многоетажни седалки обграждали 50 000-местния Колизеум, който имал дървен, покрит с пясък под.

Построена е над подземен комплекс, където дивите животни са били затворени в клетки и са подготвени сценични декори. Тълпи се събирали, за да наблюдават гладиаторите, които се биели срещу животните или помежду си, и последните битки се водели там през пети век след Христа. Подът бил премахнат, когато археолозите започнали да разкопават подземните нива на арената.

Без под, лабиринт от тайни тунели или „хипогеум“ е на разположение на посетителите повече от век.

Новият високотехнологичен под ще бъде направен от неръждаема стомана и покрит с дърво Accoya. Той ще бъде прибиращ се и може да се използва в различни конфигурации, които могат да се управляват дистанционно. Целта е да бъде възможно бързото покриване или разкриване на подземните мрежи отдолу, което им позволява да бъдат защитени от дъжда или излъчени, ако е необходимо.

Подът също е реверсивен, така че може да бъде премахнат, ако плановете за Колизеума се променят в бъдеще. Наличието на етаж отваря възможността за провеждане на събития в древния амфитеатър, като театрални постановки и концерти.

„Това ще бъде основна технологична намеса, която ще предложи на посетителите възможност не само да видят подземните помещения, но и да оценят красотата на Колизеума, докато стоят в центъра на арената“, казва министърът на културата Дарио Франческини.

Очаква се етажът да бъде завършен до 2023 г., а италианската фирма Milan Ingegneria ще изпълни проекта за реконструкция от 18,5 млн. Евро (22,5 млн. Долара).