В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха

  • В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха
    В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха

На коледните базари в Мюнхен има толкова много коледно настроение, че дори саламите са във форма на елха. Столицата на Бавария е може би най-доброто място, което можете да посетите в Германия преди Коледа. Хубавото на коледните базари тук е, че са много и различни. Целият град се е превърнал в един огромен коледен базар, където можете да изберете кътче по свой вкус. Буквално.

Накъдето и да се отправите, немското коледно угощение ще гъделичка носа ви и ще ви предизвиква да опитате още нещо и още нещo.

В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха
Снимка: Мария Ангелова

 

За закуска

Сутринта изберете някоя от уютните закусвални и сладкарници около коледния базар на централния площад Маринплац (Marienplatz). Започнете деня си с хрупкав бретцел (bretzel), който може да е натурален, с масло или със зелен лук и сметана. Ако ви се хапва сладко отрано, изберете ябълков щрудел (Apfelstrudel) или сладкиш от бутертесто с карамелизирани филирани бадеми. Топфенщрудел (Topfenstrudel) е тестен сладкиш със сладко сирене и стафиди. Изобщо каквото и да изберете от ухаещата витрина, едва ли ще съжалявате.

Имайте предвид, че ако поръчате просто „кафе”, ще ви напълнят чаша, доближаваща се по размер до купа за супа, с не особено силна напитка. Ако искате по-късо кафе, задължително уточнете, че искате еспресо.

В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха
Снимка: Мария Ангелова

За обяд

Много от ресторантите имат обедно меню, можете да изберете също и бистро или бирена градина. Ако сте решили да хапнете на крак, вземете питка с някой от специалитетите на месоядната баварска кухня – леберкез (Leberkäse), светла телешка наденичка (вайсвурст, Weisswurst), свинска наденичка (братвурст, Bratwurst) или изобщо всичко, завършващо на „вурст“. Изберете място, където пекат наденичките на открит огън, за да са още по-вкусни. Добавете и бира, която в Германия се пие целогодишно.

Тъй като Мюнхен не е популярен с особено хубавото си време през декември, докато обикаляте базарите, ще имате нужда от сгряване. Хубаво е, че можете да си вземете топла храна, включително и супи, от дървените къщички-щандове. За още по-силно сгряващ ефект изпийте чаша ароматно греяно вино – глювайн (Glühwein), а за децата има безалкохолен топъл пунш. Ще трябва да оставите малък депозит, който ще ви върнат, когато върнете празната порцеланова чаша. Чашите за пунш и глювайн са изрисувани с коледни сцени и пожелания и ако искате, можете да си запазите някоя за спомен.

В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха
Снимка: Мария Ангелова

 

Вечерта

Истинската сближаваща сила на греяното вино ще усетите вечерта, когато стане още по-студено, а да се доберете до бара с глювайн – още по-трудно и непременно изискващо употребата на лакти. Сега е и времето да изпиете и едно фойерцангенбуле (Feuerzangenbowle, буквално „пунш с огнени езици”)разновидност на глювайн, при която над чашата с вино се запалва напоена с ром бучка захар и се изчаква тя да се разтопи и изтече в питието ви. Вечер огнените синкави пламъци на бучката захар и шумните наздравици са още по-празнични, докато се топлите с останалите посетители около газените лампи на дървените къщички-барове, а само на една педя от носа ви вали сняг.

В Мюнхен по Коледа и саламът е във форма на елха

За десерт

Сладостите на коледното време в Мюнхен могат да се хапват по всяко време на деня и направо полепват по небцето – захаросани ябълки, захаросани ядки, джинджифилови бисквитки, марципан... Има павилиончета само за сладкиши, където ще видите окачени на панделки огромни джинджифилови курабии с цветни глазури и изящни захарни рисунки.

Базарите имат различно работно време – обикновено от късно сутринта до 21 или 22 часа. Единственият, който е отворен до по-късно (1 след полунощ), е „Толууд” (Tollwood)най-подходящият, на който да отидете за вечерно питие или ако вали. Намира се на мястото, където се разполага Октоберфест, и е разположен в няколко огромни шатри и около тях.