В Трявна на антистрес терапия

  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия
  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия
  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия
  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия
  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия
  • В Трявна на антистрес терапия
    В Трявна на антистрес терапия

В Трявна през лятото най-силният шум вечер е песента на щурците

Уморени сте. Справяте се някак, но ви се иска не просто почивка, а покой – поне за няколко дни. Идете в Трявна. Там времето не бърза. Хлъзга се полекичка по калдъръма, зяпа по стрехите на старите къщи, отбива се в дюкянчетата, пие мързеливо кафе в старинното кафене. И ви остава само да го следвате.

Градчето е разположено по долината на Тревненска река в северното подножие на Стара планина. Лятото е прохладно, а зимата – мека. Невероятната красота на природата се дължи на разнообразието на релефа – надморската височина варира между 380 и 1490 м, – на запазените иглолистни и широколистни гори, на чистите води.

Ако разпускате най-добре, когато разглеждате исторически и културни забележителности, Трявна е особено благодатна. Списъкът с музеи, галерии, стари църкви, е толкова дълъг, че ако разглеждате само по две на ден, трябва да предвидите горе-долу цялата си годишна отпуска. Няма начин да не сте чували за Даскаловата къща и резбованите й тавани – плод на състезанието между майстор и калфа; за сбирките от артефакти на азиатското и африканско изкуство; за музея на времеизмервателните уреди, през чиито колелца се промъкват секундите и вековете.

Ако пък стресът така ви е стиснал в шепите си, че не искате да мислите дори за организирана и планирана почивка, оставете се на случайността. Тя няма как да не ви отведе на тихи, омиротворени места с чудотворно въздействие.

Ще минете по Гърбавия мост и ще стъпите на старинния площад. Часовникът на старата кула ще удари и ще чуете мелодията на „Неразделни“. Гласовете на табладжиите от кафенето ще ви сподирят, докато надничате в малките работилнички на майсторите, които могат да измайсторят нещо специално за вас – поне изящна дървена табелка с името ви - за входната врата. Отсреща, в зеленината, ще проблеснат каменните плочи на покрива на църквата „Св. Архангел Михаил“. Построена е от цар Калоян в чест на разгромната победа на братята му Асен и Петър над византийците в Тревненския проход през 1192 г. Не е задължително да сте вярващи, за да слезете в църквата копана е доста надолу в земята), да приседнете на стол и да се предадете на спокойствието, излъчвано от вековните стени, великолепния резбован иконостас и пламъчетата на свещите.

На края на града, на високото, е параклисът – част от комплекса на детския санаториум, строен през 40-те години на миналия век. Изкачете се до там пеш, направо по стръмното, между боровете или по стълбите. Панорамата към околностите на Трявна, която ще се открие пред очите ви, е зашеметяваща. Вътре в параклиса са подредени над 160 оригинални икони - творби на тревненските майстори-зографи от ХVІІ-ХІХ в.

Между разходките, като част от антистрес-терапията, се отбивайте в ресторантчетата. Готвят вкусно, порциите са обилни, дворчетата, в които са разположени масите лете, са спретнати и приветливи. Посетителите се хранят бавно, дълго и с наслада, наглеждани от чевръсти сервитьори.

Някоя вечер, поглеждайки случайно към часовниковата кула, ще видите, че прозорчето й горе свети и за миг ще ви се стори, че истинският свят е тук и сега, и че онова, в големия град от който идвате, е само лош сън.