В килията на Паисий в Банско

  • В килията на Паисий в Банско
    В килията на Паисий в Банско
  • В килията на Паисий в Банско
    В килията на Паисий в Банско
  • В килията на Паисий в Банско
    В килията на Паисий в Банско

Не е нужно да ходите до Хилендарския манастир, за да видите килията на Паисий Хилендарски (същата тази, в която живее, докато пише „История Славянобългарска“). Първо, Атон е място, забранено за жени, и статистически по-малко от половината българи биха могли да го посетят. И второ, килията в манастира вече не съществува.

От 2008 г. обаче в родното място на Паисий - Банско, има точно копие на килията му. В културния център, посветен на атонския монах, можете да видите обстановката, в която Паисий започва да пише „История славянобългарска“, когато е само на 23 години.

Писалище, оригинални ръкописи от 18-19-ти век, стол, легло, няколко съда за хранене и едно черно расо на закачалката... Обзавеждането е простичко. Вероятно точно такова, каквото сте си го представяли. Не бързайте да си ходите, останете повече. Замислете се в тази обстановка дали и вас не би ви обзело вдъхновение да извършите някое патриотично дело...

На втория етаж на духовния център има пълна възстановка на параклиса „Свети Иван Рилски“ в Хилендарския манастир, където Паисий е отправял молитви към Бог, докато е пишел книгата си. Стенописите са с ярки цветове и усещането за спокойствие и умиротворение не може да се опише с думи.

В центъра е отдадено дължимото и на братята на Паисий – хаджи Вълчо е бил най-големият дарител на българските манастири в Света гора, а Лаврентий е бил игумен на Хилендарския манастир и е дал на Паисий достъп до богатата манастирска библиотека.

Полезна информация: Входът за културния център е 2 лв. Намира се на ул. Пирин 17, много близо до къщата-музей на Неофит Рилски и църквата Света Троица. Работно време от 9 до 13 и от 14 до 17:30 часа, без почивен ден.