В кои страни мога да пътувам ако съм ваксиниран срещу COVID-19?

  • В кои страни мога да пътувам ако съм ваксиниран срещу COVID-19?
    В кои страни мога да пътувам ако съм ваксиниран срещу COVID-19?

Тъй като усилията за ваксинация срещу COVID-19 са в ход по целия свят, много хора се надяват, че получаването на дозите може да бъде техният билет за международни пътувания.

И в редица страни доказването, че сте получили ваксина, ще ви даде достъп - и шансът да пропуснете карантинния период, който ограничи толкова много пътувания за свободното време.

Разберете кои държави разрешават влизане на ваксинирани пътници.

Естония

Ще бъде премахната задължителна карантина за пътуващите до Естония, които могат да докажат, че са получили ваксината от един от деветте договорени световни доставчика. Пътуващите ще трябва да предоставят запис на ваксинацията, който включва както производителя, така и номера на партидите за тяхната ваксина на английски, руски или естонски език. Пътуващите, които са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца, също могат да пропуснат карантина, ако могат да предоставят лекарско свидетелство.

Грузия

Международните пътници, които могат да докажат, че са получили двудозов курс на ваксина срещу COVID-19, могат да пристигнат по въздух в Грузия. Има отделни правила за влизане за неваксинирани посетители в зависимост от местоназначението им. 

Исландия

Една от най-желаните туристически дестинации в света, Исландия ще позволи на посетителите да пропуснат тестването и карантината, ако имат доказателство, че са получили ваксина срещу COVID-19. Пътуващите ще трябва да покажат одобрен дигитален или хартиен сертификат за ваксинация на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, за да пропуснат рестрикциите. Това обаче не гарантира влизане на всички ваксинирани хора, тъй като понастоящем гражданите на страни извън ЕС нямат право да посещават Исландия.

Полша

През декември Полша заяви, че няма да се изисква карантина за хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19. Полша обаче все още разрешава само пътници от определени страни да я посещават.

Румъния

Страната се отказва от карантина за тези, които са получили и двете дози от ваксината срещу COVID-19. Страната обяви, че пристигащите пътници няма да се нуждаят от карантина, ако са получили две дози от ваксината и са минали поне десет дни от втората им доза. Те обаче ще трябва да покажат доказателство за ваксинация. 

Сейшелски острови

Пътуващите със сертификат за ваксинация и доказателство за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа след заминаването, могат да посетят тази красива държава от 115 острова в Индийския океан. Посетителите обаче ще могат да влязат само две седмици след като получат втората си доза ваксина. Пътуващите ще трябва да качат сертификата си за ваксина и отрицателния резултат от теста на портала за заявления за разрешаване на пътуване на Сейшелските острови преди заминаването, заедно с паспортната си информация и данните за полета и настаняването. 

Други дестинации, като Сингапур например, размишляват дали ваксинираните пътници ще бъдат допуснати, тъй като страните продължават да преценяват как безопасно да върнат пътуването, като същевременно защитават местните жители.