Вдъхновение за следващите 12 месеца

  • Вдъхновение за следващите 12 месеца
    Вдъхновение за следващите 12 месеца

Desiderata” или „Това, което желаем“ е поема, написана през 1927 г. от американеца Макс Ерман.

Текстът става популярен след няколко публични четения през 70-те години на миналия век, а на нас ни се струва перфектен за мантра и вдъхновение за следващите 12 месеца – за работа, пътуване, забавление и всичко останало.

Дезидерата

Премини спокойно през шума и забързания ден и си припомни какво спокойствие има в тишината.

Доколкото можеш, бъди в добри отношения с всички хора – без да скланяш глава.

Изказвай мнението си тихо и ясно, слушай другите – дори глупавите и необразованите, които също имат своята история.

Избягвай шумни и агресивни хора – те тревожат духа ти.

Ако се сравняваш с останалите, може да станеш суетен или недоволен, защото винаги ще има по-добри и по-лоши от теб.

Наслаждавай се както на постиженията, така и на плановете си. Не преставай да се развиваш в кариерата си, независимо колко е обикновена. Тя е ценност в непрестанно променящия се живот.

Бъди предпазлив в бизнеса си, защото светът е пълен с хитреци. Но не оставяй това да те заслепи за добродетелите – много хора имат високи идеали, а светът е пълен с герои.

Бъди себе си. В никакъв случай не симулирай привързаност. Не бъди циничен по отношение на любовта – сред пустотата и разочарованието тя е вечна като тревата.

Приеми с благодарност мъдростта на годините, без съжаление остави младостта да си отиде.

Грижи се духът ти да е здрав, за да се справиш с внезапни проблеми. Но не обсебвай съзнанието си с мрачни очаквания. Повечето страхове са родени от умората и самотата.

Извън цялостната дисциплина бъди грижовен към себе си. Ти си дете на вселената – като дърветата и звездите, имаш право да си тук. И независимо дали го разбираш или не, нещата във вселената се случват, както би трябвало да се случат.

Затова бъди в мир с Господ – който и да е той за теб, както и с желанията си, бъди в мир с душата си в шумния хаос на живота. Въпреки целия фалш, баналните проблеми и разбитите мечти, светът все пак е прекрасен. Бъди весел. Бори се за щастие.