Велинград - забележителности за един уикенд?

  • Велинград - забележителности за един уикенд?
    Велинград - забележителности за един уикенд?

Велинград е красиво градче в Родопите, което е изключително подходящо за наближаващото все по-студено време.

Там можете да се отдадете на разходки сред природата, дегустация на местни специалитети и почивка в минералните басейни.

Ако сте планирали своята почивка във Велинград, ви даваме няколко идеи – какво можете да видите и правите в района.

Конна база „Сивек“

Конната база се намира във Велинград. Разполага с 6 бокса и 12 полубокса, баня за коне, 2 пясъчни манежа, инструктори, пони и над дузина коне. Организират преходи на кон с водач, както и занимания на манежа. Базата разполага с екипировка за коне и ездачи.

Минерален плаж „Каферинова“

В планината минералните плажове не са рядкост. Такъв има и край Самоков. Счита се, че водата на „Каферинова“ е лековита. Това е един най-новите плажове в района на Велинград. Той предлага пълни удобства на своите посетители. Велинград е столицата на минералните води и балнеологията в България. Дори надминава Сапарева баня.

Езеро Клептуза

Това е най-големият карстов извор в България. Намира се в покрайнините на Велинград. На брега на езерото има няколко работещи ресторанта. В езерото биват отглеждани патици. Предлага се възможност за каране на водно колело във водния басейн.

Църквата „Св. Троица“

Намира се в очертанията на Велинград. Построена е върху основите на по-стар християнски храм. Това е най-старата действаща църква в района на квартал Чепинци, някога село, влязло в състава на града. Мястото е било част от онези, на които са се подготвяли въстаниците ни за освободителна дейност. Под олтара на църквата са крити оръжия.

Пещера Лепеница

Намира се на 11 км от Велинград. Състои се от три естествено образувани етажа. През най-долният тече подземна река. На втория етаж има езера. Третият етаж пък е недостъпен за туристи. В пещерата има сталактити, сталагмити и сталагтони. А също и пещерни бисери. Температурата в залите е около 10 градуса по Целзий.

Минерален плаж „Костандово“

Намира се до село Костандово, южно от Велинград. Снабден е със скари около басейна, на които плажуващите да постелят хавлиите си. Има детски кът. Идеално място е за отмора и семейно забавление.

Часовникова кула „Ракитово

Часовниковата кула е един от местните символи. Построена е от камък през 1872 г. Издига се в местността Бърдо. Формата на кулата е осмоъгълна, като дебелината на стените е 0,80 см., а общата височина на съоръжението е 18,6 метра. 

Къща-музей „Вела Пеева“

От 1951 г. във Велинград има къща-музей, посветена на личността на Пеева. В годините експозицията е разширявана и преустройвана, но очертанията не са променяни. Сбирката е в родната къща на патрона на града – Вела. На първия етаж на къщата са представени документи, свързани с живота й, а вторият етаж е посветен на обстановката, в която тя е живяла със семейството си. В музея има сбирка на писани яйца – прочутите яйца от Чепинския край и експозиция.

Велинград обещава и други значими обекти и атракции на своите посетители. В района на града се намират Плиоценският музей, местността „Юндола“, крепостта „Цепина“, биосферният резерват „Мантарица“, еко къмпинг „Батак“, язовир Батак, манастир „Възнесение Господне“, Беловската базилика, резерват Беглика и др.

Затова, ако още не сте решили накъде да стегнете куфарите за зимна почивка, изберете Велинград. Тук ще се насладите на отпускащи СПА процедури, хубава местна кухня и очароващи забележителности.