Венеция отклонява круизни кораби от историческия си център на града

  • Венеция отклонява круизни кораби от историческия си център на града
    Венеция отклонява круизни кораби от историческия си център на града

В опит да запази художественото, културното и екологичното наследство на Венеция, италианското правителство реши да отклони гигантски круизни кораби и товарен трафик на разстояние над 40 000 тона от историческата област.

Според министъра на културата на страната Дарио Франческини решението е повлияно от призива на Юнеско да примири предизвикателството за запазване на лагуната с икономиката на круизната и товарна дейност.

Круизните кораби привлякоха негативно на Венеция през последните няколко години, особено когато 13-палубен кораб MSC се сблъска с туристическа лодка, акостирала на канала Джудека през 2019 г., ранявайки няколко души. Събитието предизвика протести в целия град, като много венецианци призоваха за пълна забрана на големите круизни кораби в лагуната.

Венецианската пристанищна администрация вече ще публикува обществена консултация за намиране на алтернативни пристанища за обработка на големи контейнерни кораби и круизни кораби извън лагуната. Това означава, че те вече няма да минават покрай площада „Сан Марко” и Гранд канала или да споделят пространството с гондоли и водни таксита в центъра на града. Сега, след като беше взето решение за отклоняване на плавателните съдове, те ще трябва да си проправят път по алтернативен път до Маргера, често пренебрегваният индустриален център на Венеция, докато се намери постоянно решение.

Когато туризмът е спрян поради наложените мерки, отсъствието на лодки доведе до това каналите на Венеция искрят с необичайно чиста вода. Огромни ята риби се виждаха да плуват наоколо, а лебедите се радваха да имат чистата вода на Серенисима за себе си.

Решението за отклоняване на големи кораби ще зарадва жителите на Венеция, които изразиха загриженост относно устойчивия туризъм и проблемите на околната среда през последните години. Предишни инициативи за предотвратяване на навлизането на трафик на круизни кораби в района не са осъществени, но този нов указ официално ще разгледа проблема.