Венеция прави опити да се справи с масовия туризъм

  • Венеция прави опити да се справи с масовия туризъм
    Венеция прави опити да се справи с масовия туризъм

Венеция предприема стъпки за справяне на масовия туризъм, като въвежда нови правила и тества дневна входна такса. Градът, известен със своите канали, исторически квартал и културно наследство, е една от най-популярните дестинации в Европа. Въпреки това, огромният брой посетители създава напрежение върху инфраструктурата и околната среда.

За да смекчи въздействието на прекомерния туризъм, Венеция въведе няколко мерки. Една такава мярка е забраната за високоговорители, която има за цел да намали шума и да подобри цялостното изживяване на посетителите. Също така размерът на туристическите групи се ограничава до 25 души, за да се предотврати пренаселеността в тесните улички и пътеки на града.

Тези мерки допълват дневната входна такса от €5, която беше въведена след забраната на круизните кораби да акостират през 2021 г. Тази такса ще бъде тествана в продължение на 29 дни, като вече започна от четвъртък, 25 април и ще продължи до средата на юли. Посетителите, които влизат между 8:30 сутринта и 16:00 часа, трябва да платят таксата, сканирайки QR код, а ако нямат такава възможност, могат да ползват специален павилион, предназначен за хората без смартфони.

Градът отдавна се бори с масовия туризъм, като населението му от около 250 000 души бе надминато от над 13 милиона посетители през 2019 г. Въпреки че броят на посетителите намаля по време на пандемията, очаква се те да надхвърлят нивата отпреди пандемията през следващите години. Симоне Вентурини, градският съветник по туризма, отбелязва, че тези усилия са насочени към справяне с проблемите, свързани с масовия туризъм, които засягат града от 60-те години на миналия век.

Прилагането на тези мерки беше повлияно и от предложението на ЮНЕСКО да включи Венеция в списъка на културното наследство намиращо се в опасност поради масовия туризъм. Все пак, след като призна усилията на града да се справи с тези проблеми, ЮНЕСКО реши да не добавя Венеция към списъка на застрашените.

Като цяло, тези инициативи демонстрират ангажимента на градската администрация да се опита да балансира икономическите ползи от туризма с необходимостта да запази уникалното културно наследство на града и качеството на живот за своите жители.