Видове спа процедури от цял свят

  • Видове спа процедури от цял свят
    Видове спа процедури от цял свят

Човек може буквално да се изгуби из видовете спа процедури, с които можете да се поглезите по цял свят. Затова решихме да вкараме малко ред в цялата работа. Следващият списък не претендира да е изчерпателен, но ще ви ориентира какво бихте могли да очаквате.

Еднодневен спа престой

Вероятно най-обичайният вид спа: отивате на един-два сеанса и се връщате освежени, успокоени, чувствате се подмладени и по-привлекателни. Това е!

Спа за отслабване

Също толкова разпространено. Изглежда обаче, че все ни убягва как да бъдем здрави и с приемливо тегло. Мисля, че този вид спа не се нуждае от повече реклама.

Горещи извори

Това са вълшебни басейни с природно сгрята вода (водата се затопля геотермално, от земята), съответно ще ги намерите в страни с голяма вулканична активност. Потопете се, за да се отпуснат мускулите ви или за да се изпъне кожата ви. В Исландия горещи извори като Синята лагуна привличат посетители от целия свят, но такива се откриват навсякъде, от Албания до Зимбабве.

Турска баня

Известни още като „хамам”, това били обществени бани, които се използвали преди появата на домашните, и датират от римско време. Турската баня е съчетание от сауна, парна баня, масаж и къпане, но резултатът е такова удоволствие, че тялото ви ще тръпне дълго време след това.

Балнеотерапия

Практически балнеотерапията е употреба на минерална вода от естествени източници за лечението на особени състояния и заболявания, например артрит или кожни болести. С други думи, лечение с вода. Това е идеално за детоксикация и подобряване на кръвообращението, за болки в мускулите и ставите.

Таласотерапия

Подобно е на балнеотерапията, но се ползва солена вода и затова обикновено се намира на брега на море или океан. Този вид спа е в еднаква степен удоволствие и лечение – ще можете да се отпуснете, да отслабнете и успокоите дори и ако нямате никаква болест. Близостта до морето позволява употребата на морски продукти като водораслите и калта, чиито минерали ще попиват в кожата ви.

Фанготерапия

Среща се главно в Италия. Терапия с кал или глина, наситени с минерали. Вие сте облепени в нея, после тя се измива и накрая усещането е неповторимо. Освен че е добра за кожата, помага при артрит и се ползва за лечение на болести от туберкулоза до болка в мускулите.

Аюрведа спа

Аюрведа („наука за живота”) е древно индийско целителско учение, създадено да предотвратява болести и да подсилва имунната система. То достига не само тялото, но също ума и душата, за да постигне пълна хармония, както при упражнение по йога. Повечето центрове са в Индия, като много от тях се намират в южния щат Керала.  

Необичайни спа преживявания

Истерията по рибните спа процедури е пример за такова. Рибите изгризват мъртвата кожа от краката ви. Има слухове, че за целта рибите се държат на гладно! Съществуват подводни спа, спа с лечебна сол, дори процедури с включен масаж от змия. Може да получите подводен масаж, търкане с раковини или пък маска за лице от хайвер. Вариантите за уникални и необичайни места и продукти са буквално хиляди. 

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, интересни местенца и маршрути!