Виетнам: В търсене на сламените шапки

  • Виетнам: В търсене на сламените шапки
    Виетнам: В търсене на сламените шапки

Виетнам - колкото далечна, толкова и близка дестинация. Намиращо се в Югоизточна Азия, Виетнам е едно от най-красивите местенца, които трябва да посетите.

В миналото Виетнам е бил разделен на две отделни държави – Северен и Южен, днес е разделен на две, но само заради хилядите километри разстояние.

По улиците на Хо Ши Мин

Разказа си ще започна от Южен Виетнам - по-точно от Хо Ши Мин (познат и като Сайгон). Още докато слизаме от самолета, ни обгръща приятната висока температура, направо жега. Когато вече сме стъпили на твърда виетнамска земя, се оказва, че трябва не сме подготвени за огромното количество прах и много мотори. Ставаме свидетели на куриозни гледки като например четири- или петчленни семейства, събрани на едно скутерче. С моторите се превозват и всевъзможни стоки и предмети. Ако не друго, поне се посмяхме от сърце.

32162

Снимка: Staffan Scherz

След като се аклиматизираме малко, се отдаваме на истинска разходка из Хо Ши Мин. В крайните квартали на града откриваме най-много магия. Малки и тесни улички с много и всякакви ресторанти на мотори, магазини на мотори и хора на мотори. Магазини като отделни обекти почти няма, същото правило важи и за заведенията, така че за да не си осигурите пътуване и до болниците на Сайгон, внимавайте с експериментите с кухнята.

Центърът на града е с доста по-европейски вид, така че за мен лично беше скучен освен момента, в който трябваше да се сблъскам с уличното движение – пълен хаос. Всеки кара нанякъде, без никакъв ред, особено на кръговите, в които хората се включват отвсякъде и карат обратно на посоката на движението.

Делтата на река Меконг

В близост до Хо Ши Мин се намира делтата на река Меконг – местност, защитена от ЮНЕСКО. Едно райско местенце, където се потапяме в джунглата в цялата й прелест. Палми, кокосови орехи, хора с традиционни облекла и сламени шапки. О, тези сламени шапки, толкова красиви и толкова много!

Приключението започва от момента, в който трябва да оставим колите си и да тръгнем, яхнали по една каруца, водена от магаре.

32160

Минаваме през тесните пътеки на джунглата до устието на реката. Посрещат ни две лодки - малки, стари и дървени. Пропътуваме така няколко километра, с няколко спирки за хапване на местни плодове и виетнамски чай. След това се прехвърляме на няколко по-големи лодки, за да разгледаме делтата на реката. Стигаме до остров, пригоден специално за туристи. Там има различни атракции - от хранене на крокодили до катерене по маймунски мост, докато под краката ни подскачат пирани.

На север към Ханой и Ха Лонг Бей

След няколко дни лудо приключение стигаме и до Северен Виетнам – Ханой. До там има няколко варианта за стигане от Сайгон. Със самолет за два часа, с влак за 4 дни или с автобус, за около седмица време. Да, доста е далеч!

Ханой е градът, предпочитан от повечето туристи, има повече англоговорящи хора, повече хотели, повече неща за правене. Но тъй като съм почитател на непознатото, директно се отправям към следващата дестинация - Ха Лонг Бей. Там е Раят. Място с невероятна тишина, величествена сила и красота.

32159

32161

Огромните скали, покрити със зеленина, водата, която е по-кристална и от питейната вода, пещерите с всякакви скални образувания... или мястото, на което бих могла да остана вечно.

*

Текстът е изпратен от Валентина Стефанова за рубриката Стани автор. Снимки: авторът (освен където е посочено друго). Споделете и вие пътешествията си на info@peika.bg!