Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх

  • Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
    Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
  • Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
    Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
  • Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
    Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
  • Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
    Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
  • Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх
    Високите Татри: 100-те езера и Кривият връх

В национално гласуване преди няколко години жителите на Словакия избраха връх Криван за един от символите, които да бъдат изобразени на гърба на словашките евро монети (можете да го видите на 1,2 и 5 евроцента). Това е израз на обичта им не само към върха, но и към Високите Татри, в чиято западна част се намира Криван.

Кривият връх

Лесно ще познаете Криван по изкривения му връх (оттам и името). Емоционалната връзка на жителите на Словакия към Криван идва от 19-ти век, когато патриоти и ентусиасти организират първите походи за изкачването му. Хубавото е, че през последните години има опит за възстановяването на тази традиция.

Най-лесният начин да изкачите 2494-те метра на върха, е от местността Три студнички, където има хотел, който спокойно може да мине за швейцарска алпийска хижа. Оттам започват серпентините на маркираната в зелено пътека. По пътя ще минете през местността Груник, където по време на Втората световна война е имало ожесточени сражения между нацистките войски и местната съпротива.

Краят на пътеката е меко казано предизвикателен и ако не сте в отлична форма, ще ви накара да съжалявате за всяка изпушена цигара в живота си. Гледката от върха обаче си заслужава повече, отколкото бихте предположили, докато се потите по чакълестия склон.

Обикновено посетителите избират да слязат не по обратния път, а по маркираната в синьо пътека, по която се стига до езерото Ямске плесо.

100-те езера на Високите Татри

Близо 100-те езера във Високите Татри са геоложката карта на живота на планината през последните няколко хилядолетия. Повечето от тях са резултат от дейността на глетчерите през последната Ледена епоха.

А самите езера са от онези, които ви спират дъха. Сякаш са създадени специално, за да отразяват във водите си зъбатите върхове на планината. Идеалната комбинация от високо и дълбоко. Някои от езерата са с наистина впечатляваща дълбочина. Най-дълбокото и най-голямото е Велке Хинцово плесо (53 м вода под вас).

Водопадите на няколко нива

Заради неравномерното напредване на ледниците по склоновете на планината са се образували и цял куп водопади. Повечето от тях се спускат на по няколко каскади, като примамват планинарите да си почиват по най-добрия възможен начин – на слънчева полянка, с изглед към подскоците на водата. Може би най-известни във Високите Татри са водопадите Студени поток. Когато се изправите пред тях, ще видите сложна система от каскади на няколко нива – инженерна точност и сложност, каквито само природата може да създаде. Най-високият скок е цели 80 м над главите ви, а водните пръски са точно това, от което се нуждаете след дългия преход.

Уникален животински и растителен свят

Символът на Високите Татри е планинската коза. Да кажете, че е уникална не е просто клише. Тъй като се е развивала самостоятелно след периода на последното заледяване, тя не прилича на своите роднини, които живеят недалеч в Алпите. На опазването й се гледа много сериозно, тъй като са останали само около 300 представители на вида.

По време на изкачването на Татрите не забравяйте и да вдигнете глава нагоре, защото в небето над вас се реят орли.

На светло в пещерата

Единствената пещера, която е отворена за посещение от туристи, е Белянска яскина. Най-лесният начин да стигнете до нея е по маркираната пътека от Татранска Котлина – стига се за малко повече от час. Пещерата е една от първите в света, които са осветени с електричество – още през 1896 г. крушки озаряват вътрешността й. А откриването й дължим на златотърсачи, които на няколко пъти я претърсват за съкровища, като първите опити са от 18-ти век. Пещерата се ползва и за климатотерапия, а в Музикалната зала всяка година през август се провеждат концерти.

Със ски

Във Високите Татри се намират и едни от най-добрите ски курорти в Словакия – Стари Смоковец (в който самият Франц Кафка се е лекувал от туберкулоза), Щърбске плесо (който предлага по-екстремни писти), Татранска ломница и др. Така че макар да не можете да кръстосвате пътеките към върховете, можете да запълните времето си със снежни занимания.

Полезна информация

Високите Татри са национален парк и биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО. Пазете природата му. От съображения за сигурност туристическите пътеки във Високите Татри са затворени от 1 ноември до 15 юни. Ако не се чувствате уверени в уменията си за ориентиране, можете да се обърнете към местните туристически офиси, за да разберете как да наемете планински водач.