Вижте една гигантска подземна пещера в Китай (видео)

  • Вижте една гигантска подземна пещера в Китай (видео)
    Вижте една гигантска подземна пещера в Китай (видео)

Дълбоко, в мъгливите долини на автономния китайски регион Гуанси Чжуан, се крие карстов кратер, който води към гигантска пещера.

Наскоро тя е била изследвана едва за втори път от съвместна китайско-британска група от алпинисти. За да проучи мястото, екипът се е спуснал в пещерата с големина от 6,7 млн. куб. м с помощта на 200-метрово въже.  

Тя бе открита за първи път от хонконгска експедиция през изминалата година и била наречена Хонконг хайтинг хол. Нейните карстови кратери, наричани още фунии или дупки, представляват гигантски пропасти в земята, причинени от срутване на повърхностния слой. Те се образуват най-често от карстови процеси, като например химичното разтваряне на карбонатни скали или суфозионни процеси. Те варират по форма и по размер, както в диаметър, така и в дълбочина, и могат да се образуват постепенно или внезапно, и се срещат из цял свят.

Карстовите дупки в тази част на Китай не са рядкост. На север от Гуанси, в Чунцин, откриваме Райската яма - най-дълбоката пропаст от този тип в света. Тя се е образувала преди цели 128 000 години и е любимо място за екстремни преживявания, които си падат по парашутизма.