Вижте коя е страната на калните вулкани

  • Вижте коя е страната на калните вулкани
    Вижте коя е страната на калните вулкани

Нека ви отведем до една доста нетипична дестинация, където се намират 1/3 от калните вулкани в света – Азърбайджан. 

Колкото и странно да звучи характерното за тях е изхвърляне, бълбукане и понякога експлозии от кал. Изригванията обикновено стигат височина до около 300 м и представляват хвърчаща кал, обвита в черен дим, видими са от около 15 км и бушуват по около 3 дни

Кални вулкани се образуват на места, където джобове от подземни газове са намерили слабо място в земята и оттам си намират път към повърхността. Иннтересен факт е, че тъй като не са причинени от магма, калните вулкани, вместо да са горещи, могат да бъдат наистина много студени, често точно до точката на замръзване. Над 1000 кални вулкана е известно, че съществуват в света, а около 400 от тях са в крайбрежната зона на Азербайджан.

Калните вулкани, известни още като седиментни вулкани, като размерите им достигат до 700 м височина и 10 км в диаметър. На всеки 20 години един от тези кално-газови вулкани се активира дълбоко под повърхността на земята и създава огромна експлозия.

Вижте коя е страната на калните вулкани

Въпреки че обикновено не са опасни за хората, тъй като те са далеч от повечето градове е известен случая с 6-ма пастири и над 2000 овце, които са заглинали вследствие на изригване на един от калните вулкани в Азербайджан.

Сребърният цвят е характерен за тези кални вулкани и те са сред най-големите природни забележителности на Азърбайджан. Калните вулкани са тясно свързани с подземните въглеводородни и нефтохимически залежи, откъдето и газът се опитва да излезе на повърхността. Някои от тези изтичания на газ непрекъснато се активизират и изстрелват малки струи във въздуха. 

Според легендите на местните тези вечни изблици са силно свързани с появата на религията зороастризъм в Азербайджан преди 2000 години. Според някои преводи Азербайджан се превежда като „земята на вечния огън”, а пък зороастризмът е религия, която проповядва огнепоклонничеството.