Вижте мостовете от лози в Япония

  • Вижте мостовете от лози в Япония
    Вижте мостовете от лози в Япония

Има едно закътано местенце в западната част на Япония, в което се крият мъгливи клисури, бистри реки и къщи със сламени покриви.

Това е долината Ия, която сякаш ви връща стотици години назад във времето. Тя се пресича от едноименната река. За да могат да я преминават, местните създават тези необикновени мостове от планински лозя (казурабаши) и въпреки че са доста нестабилен, те са наистина забележителни.

Никой не е сигурен кой пръв е създал мостовете от лози, въпреки че има две истории, които се разказват от местните. Според едната мостовете са създадени от Кобо Дайши – основателят на сектата Шингон в японския будизъм. Според другата пък те са дело на самураите от рода Хейке, които ги построяват, докато бягат от съперниците им от клана Генджи по време на продължилата 5 години война помежду им. Това се случило в последната четвърт на XII в.

Вижте мостовете от лози в ЯпонияСнимка: flickr/Kimon Berlin

В миналото в долината имало 13 моста, но към момента са останали само 3 от тях. Ия Казурабаши е най-дългият (45 м.) и най-популярният от всички. Намира се в центъра на долината. Минавайки по него туристите се озовават на 14 м. над реката, стъпвайки върху летви на педя разстояние една от друга.

Мостът се възстановява на всеки 3 години. Той е закован за високи кедрови дървета от двете страни и има стоманени кабели, скрити в лозите за по-голяма безопасност на преминаващите. Освен това той може да се пресича само в едната посока.

Вижте мостовете от лози в ЯпонияСнимка: flickr/u dou

Оригиналните мостове не са имали никакви парапети и са били толкова нестабилни, че когато някой пробвал да ги пресече за първи път, той се клател толкова силно, че замръзвал на място и не можел да продължи. И в наши дни някои от посетителите на това затънтено местенце се колебаят и понякога отказват да преминат по стъпките на японците от миналото.