Водопад Скока край село Калейца

  • Водопад Скока край село Калейца
    Водопад Скока край село Калейца

Независимо дали сте любители на еднодневните екскурзии, щурите уикенди с приятели или спокойните пътешествия сред природата, водопадът Скока, край село Калейца ще ви хареса.

Той не само е красиво и спокойно място, но и ви предизвиква да се покатерите по дървената стълба, подпряна отстрани, да слизате, да си топите  краката, да откривате нови пътеки...

Пътят до него преминава през самото село Калейца, от което е родом известният български писател Лалю Маринов Панчев-Ламар. В селото се намира и неговата къща музей.

Що се отнася до пътя, водещ към водопада, той може да се сравни с балканска епопея. Разбити улици, липса на указателни табели към водопада и традиционните за троянския край ракия и мед.

Ако не сте били там преди, винаги можете да попитате жителите на село Калейца, които с радост ще ви ориентират към началото на маркираната пътека.

Повечето от тях са изключително симпатични възрастни хора - баби, седнали с хурка в ръка, дядовци, потънали в спомени за младостта, деца, които са на гости за през лятото. И най-хубавото е, че всеки един от тях ще ви засипе с толкова много истории за мястото, че ще забравите накъде отивате.

Продължавайки разходката си към водопада, ще преминете покрай овощни градини, които ви изкушават със сочни плодове, а щом веднъж видите табелата, на която пише “водопад Скокът”, знайте че вече ви остават последните 200 метра.

Това място напомня на приказен сън, в който липсват само елфите и горските духчета. Падащата вода е като дългата коса на красива самодива от приказките. Така омайваща и непокорна, докато буйно се стича надолу по скалата.

Вировете под водопада приканват да се потопите в кристално сините им, но ледени води. Има толкова много зеленина, че ще се почуствате като в джунгла.

Макар това място да се посещава от много туристи, то се е запазило чисто. Има и практично направени пейка и маса за отдих. А какво по-хубаво от приятен следобед с приятели сред природата.

Полезна информация: Водопад Скока се намира на 160 км североизточно от София, в местност около село Калейца. в близост до град Троян.