Волкано – едно островче до Сицилия, което трябва да посетиш

  • Волкано – едно островче до Сицилия, което трябва да посетиш
    Волкано – едно островче до Сицилия, което трябва да посетиш

Миниатюрният остров Вулкано се намира в Средиземно море – в частност близо до Сицилия.

Името му било дадено от древните местни жители, които решили, че там в земните недра, които пушат и клокочат, живее и работи богът-ковач Вулкан.

Когато се изкачите там, в далечината можете да различите Стромболи – Фарът на Средиземноморието, както са го наричали в Древността.

Последното сериозно изригване на Вулкано е от 1890 г., а самата височина на конуса е 499 м над морското равнище. Изкачването е сравнително лесна задача и става пеша по пътека с множество серпентини, пресичащи косо характерните за всеки кратер ерозионни линейни вдлъбнатини – баранкоси.

Волкано – едно островче до Сицилия, което трябва да посетишСнимка: wikipedia.org

С поглед от върха на кратера лесно се разпознават чертите на стари вулкански части, което свидетелства за дългото и сложно развитие на острова. Самият остров е с малка площ – едва 21 кв. км, като там живеят около 500 постоянни жители.

До него се стига с корабчета от сицилианския бряг или останалите острови. Целият архипелаг е част от списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и неслучайно е предпочитана дестинация за мнозина любители на природната красота.

Волкано – едно островче до Сицилия, което трябва да посетишСнимка: wikipedia.org

Туризмът е комплексно развит – освен главния „пушещ” атракцион, островът разполага с хубави плажове, кални бани, усамотени вили и възможности за екстремни спортове. Определено е място, което човек си струва да посети.