Врачански Балкан: Mладежки еколагер в село Очин дол

  • Врачански Балкан: Mладежки еколагер в село Очин дол
    Врачански Балкан: Mладежки еколагер в село Очин дол

Училищата в много български села затварят врати и се рушат с всеки изминал ден. Сградата на бившето училище във врачанското село Очин дол обаче отваря врати отново, за да се превърне в младежки еколагер.

Откритият в края на 2015 г. еколагер има 32 спални места, кухненско помещение, зала за занимания и ще бъде дом за зелени и образователни инициативи. Повече за лагера разказва Оля Генова, експерт към Природен парк Врачански Балкан и координатор в Клуба приятели на Природен парк Врачански Балкан.

- Как се роди идеята за младежкия еколагер?

- В Природен парк Врачански Балкан до момента нямаше специализирана база за провеждането на образователни дейности. Организираните инициативи от Клуб приятели на Природен парк Врачански Балкан, както и от самата дирекция на парка, бяха сведени предимно до еднодневни излети и занимания. Основните причини за това бяха лошите условия в хижите, от една страна, и високо предлаганите цени в хотелските комплекси, от друга.

- А защо точно в село Очин дол? Какво можем да посетим и опознаем в региона?

- Село Очин дол е едно от нашите любими места поради южното изложение, изгледа към Искърското дефиле и най-вече поради будния дух на местните хора. Регионът е изключително живописен. Освен прекрасната природа, могат да се видят и много места: комплексът Дядо Йоцо, екопътеката към оброка Свети дух, останките от средновековна църква в местността Пресветица, връх Бегличка могила (най-високият във Врачанската планина), Кобилените стени, Лакатнишките скали, карстов извор Житолюб, както и манастира Седемте престола и Черепишкия манастир.

- Какво ще се случва в еколагера?

- Базата е подходяща за зелени училища, обучения, семинари, лагери за ученици и младежи. Отворени сме и към спорните клубове и организациите, чиято дейност е свързана с природата, аутдор дейности като спелеология, алпинизъм, туризъм и други.

Клуб приятели на ПП „Врачански Балкан” от своя страна предлага готови обучителни модули с различна продължителност и теми като опазване на биоразнообразието, устойчив туризъм, отговорно потребление, използване на алтернативни източници на енергия и много други.

Всички, които желаят за прекарат едно вълнуващо и полезно приключение сред природата, са добре дошли. Базата е разположена в самото началото на Очин дол, като едновременно е част от селото и от планината.

- С Клуб приятели на Природен парк Врачански Балкан работите активно за образованието за устойчиво развитие. Сподели ни защо тази кауза е важна.

- Защото вече стана ясно, че бъдещото развитие не може да става на парче – да гледаме само през погледа на икономическото развитие, без да се интересуваме от това какво се случва със средата около нас, или да гледаме през погледа на културните традиции и обичаи, като се правим, че не забелязваме икономическото състояние на региона. Все повече когато взимаме дадено решение, ще трябва да го разгледаме внимателно през различни аспекти, обмисляйки как и върху кого ще повлияе. В този глобален свят всички хора сме зависими един от друг – и всяко наше действие рефлектира върху останалите. Това означава да сме много внимателни с изборите, които взимаме, а това се предава именно чрез образованието за устойчиво развитие.

40584

- Обученията, които спомена, че правите с Клуба са неформални – използвате алтернативни и интерактивни методи за преподаване, игри и дискусии. Смяташ ли, че неформалното образование е специално и защо?

- Да, защото водещото при него е преживяването, емоцията, усещанията. Чрез директния опит, директния сблъсък, човек най-добре възприема даден урок или внушение. Няма как да обясниш на някого, че водата е мокра, ако той сам не влезе в нея. При неформалното обучение лекторът често научава толкова колкото и самите участници. Обратната връзка е много важна. При такова обучение винаги си тръгвам с нещо… събужда ми любопитството … дори и при скучни теми.

- С Клуба сте сред основателите на Златен орех – първата мрежа за неформално образование за устойчиво развитие в България. Кое ви мотивира за този проект?

- Напоследък сме бомбардирани от разнообразни предложения за семинари, обучения, курсове. В по-голямата част от тях се крие предимно идеята да се даде сертификат или диплома – без да се обръща внимание на качеството на работата. При младежките обучения, наблюдавам така наречените «зелени училища», които представляват просто разходка до 4 звезден спа хотел, с цел да се угоди на преподавателите и ръководителите. При тези пътувания няма нищо «зелено», а за знания да не говорим. Със Златен орех се надявам да популяризираме организациите, които предлагат наистина качествени обучения, които да бъдат все по-видими и достъпни. Също така да подкрепим тези организации за усилията, които полагат в не леката икономическа ситуация. Ще се радвам да имаме много златни орехи, които да гарантират израстването на едно по-отговорно поколение.

- Разкажи ни за най-интересните предстоящи инициативи от Сдружение Клуб приятели на Природен парк Врачански Балкан.

- Ще се концентрираме в изработването на интересни програми за еколагери и уикенди в с. Очин дол. В момента подготвяме и проект по трансграничната програма България – Сърбия с колегите от Природен парк Стара планина в Сърбия. Предвиждаме дейности по обмяна на опит, включително и по темите за неформалното обучение.

До 10.02.2016 г. имаш възможност да се включиш в националния конкурс за ученици, учители, НПО и социално отговорен бизнес на Златен орех – Влез в час с уроците на природата! Трите най-добри идеи в категория Ученици получават неформален обучителен уикенд в младежкия интерпретационен еколагер в село Очин дол.