Всички пътища водят до Рим

  • Всички пътища водят до Рим
    Всички пътища водят до Рим

Няма човек, който да не е чувал израза, че всички пътища водят до Рим. И тъй като Италия е втората най-предпочитана дестинация сред сънародниците ни според тазгодишното проучване на Mastercard - MasterIndex 2018, е време да приготвите багажа и да поемете на поредното си незабравимо пътешествие.

А с помощта и съветите на нашите професионални екскурзоводи пред вас ще се открият безброй възможности за нестандартни и безценни преживявания за пребиваването в Рим - Вечния град, или както е в превод от латински – „столицата на света“. 

Посетете:

Присъединете се към невероятната разходка с професионален гид, за да се насладите на един от най-красивите римски квартали – Трастевере. Екскурзоводът – историк ще ви разкрие тайните легенди, които се носят през вековете за базиликата Santa Cecilia и ще ви помогне да почувствате как времето е спряло. Разходете се по улиците, по които през вековете са вървели поклонници, мореплаватели, художници, поети. Насладете се на безценно изживяване сред древни романтични сгради със специфична атмосфера, които днес са обитавани от модерни градски хора.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Италианската столица е изключително богата със зашеметяващи и величествени паметници, но има едно място, чиито архитектура и дух се отличават напълно от всичко останало. Това е „тайната градина“ или както е известен - тайният квартал на Рим – Coppedè.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

В сърцето на града е разположена една сграда, построена във формата на сърце. Вила „Боргезе“ е обградена от великолепен парк и е дом на прекрасен музей, в който са изложени платна на Микеланджело, Бернини, Рафаело Санцио и Тициан. В прекрасната градина са разположени статуи, езера, фонтани и други по-малки музеи. Подходящо място както за тези, които искат да почиват на чист въздух, така и за тези, които са отишли на екскурзия, за да се доближат до италианското изкуство.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Едни от основните атракции са специално създадения за конни надбягвания манеж в Piazza di Siena, малкото езеро, до което има разположен храм и малки лодки, в които да се повозите, както и терасата Pincio, която ще ви осигури панорамна гледка към римските куполи и Piazza del Popolo.

Разгледайте:

Всички пътища водят до Рим, а когато сте в Рим – всички пътища водят до Колизеума. Емблематичният архитектурен паметник ще ви разкрие много повече от историята на гладиаторските битки, които са се водели на арената, благодарение на официален гид, осигурен от Mastercard.

Католическата базилика Santa Maria in Cosmedin, която се намира в непосредствена близост до река Тибър, е следващата ваша спирка. Името „Cosmedin“ идва от гръцкия епитет „прекрасен“ – базиликата е наречена така заради уникалните мозайки и богатата си вътрешна украса.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Тя се различава от останалите исторически находки и с известния барелеф на морския Бог – Oceanus , който се намира в нея. Наречена „Устата на истината“ - Bocca della Verità - статуята изобразява своеобразен детектор на лъжата – смята се, че който постави ръката си в отвора и изрече лъжа, ръката му ще бъде отрязана.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Безценно е да се откъснете за миг от историческите паметници, за да почувствате забързания ритъм на съвременния град и да се запознаете с част от модерното урбанистично изкуство. Стена и спрей – това е всичко, от което се нуждае един артист, за да преобразува градските пространства на Рим в истински музеи на открито. С помощта на професионален гид ще ви отведем на пътуване, за да откриете тайните на две от най-експлозивните и артистични  места – Testaccio и Ostiense. Разходете се по улиците и се потопете в морето от графити, които са променили изцяло лицето на града и посетете места, които знаят само местните.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Всичко това, след като сте опитали специалитетите на майсторите от Testaccio, които са превърнали мястото в нов кулинарен център за любителите на уличната храна.

За хапване:

Ако сте се изморили от обиколките и тълпите, кратка почивка с хубава напитка не би била излишна, нали? Перфектното предложение е барът, който се намира на покрива на хотел Martis Palace. Освен прекрасен коктейл ще получите и невероятна 360-градусова гледка към Вечния град, особено ако се намирате там по залез. Към приятното питие ще получите и ядки, както и бургер с домати и моцарела напълно безплатно - просто защото сте избрали това красиво място.

Излишно е да казваме, че пицата и пастата са задължителни веднъж щом стъпите в Италия, но това, което искрено ще ви препоръчаме, е най-доброто джелато в Рим. Ще го намерите в Gelateria Giolitti. Въпреки че се намира в близост до световно известния Фонтан ди Треви, мястото е познато почти само на местните и е успяло да запази очарованието на традиционното малко магазинче, в което възрастен господин приготвя с много любов прекрасния си сладолед, за да зарадва хората своите клиенти.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Всеки иска да опита най-добрите традиционни ястия в Италия. Нашият безценен съвет: посетете Eataly – една внушителна, дори огромна сграда, в която място са намерили безброй магазинчета с типични италиански продукти, кафенета и уютни малки заведения и ресторанти, в които ще се потопите в италианския дух на dolce vita, за да се убедите, че животът е прекрасен.

Всички пътища водят до Рим
Снимка: Flickr

Вече сте готови за пътуването си до Рим – Вечният град, в който има 280 фонтана и повече от 900 църкви. И не забравяйте да си намислите желание и хвърлите монета в може би най-известния фонтан в света - Фонтан Ди Треви. Ако се чудите колко голяма да бъде тя – стойността й не е от значение, но е добре да знаете, че в края на всеки ден от фонтана се събират около 3 000 евро, които градските власти даряват на организацията Caritas, за да ги разпредели между нуждаещи се.

Това бяха съветите на нашите екскурзоводи, подготвени за вас от Mastercard специално за пътуването ви до Рим . А за да се насладите на тези и още много безценни изживявания, посетете mastercard.bg/priceless.

Всички пътища водят до Рим