Забавни факти за италианската храна

  • Забавни факти за италианската храна
    Забавни факти за италианската храна

Италия представи на света много популярни италиански храни, като пеперони, пица, италианска паста, кафе и сладолед (gelato). За мен познаването на интересните факти за италианската храна подобрява вкуса на самата храна.

 

Този списък със забавни факти за италианската храна не ви позволява да я опитате, но можете да се присъедините към нас в пътуване до Италия и ние можем да ви помогнем. Освен това много от храните, които познаваме като италиански, всъщност не произхождат от Италия, но тези храни са били популяризирани (и усъвършенствани) от италианците през вековете, така че ние ги включваме въпреки това.

Зехтинът е в основата на италианската храна

Зехтинът е живот италиански зехтин Ето един забавен факт за италианската храна: италианците наистина ядат масло, особено в Северна Италия. Но зехтинът е истинската основа на италианската кухня. Зехтинът се използва за пържене, задушаване и приготвяне на сос. Много италианци смятат зехтина за най-важната си кухненска храна и са готови да платят за висококачествен екстра върджин зехтин. Само внимавайте да не разлеете зехтина . Испания е най-големият производител на зехтин в света, а не Италия, според Международния съвет за зехтин . Други големи производители на зехтин са Гърция, Португалия, Тунис, Турция и Мароко.

Пица Маргарита почита кралица Маргарита Савойска

Италианската пица се ражда в Неапол през 1700 г. с вече известната пица Маргарита, създадена през 1889 г. в чест на съпругата на кралицата на Италия Маргарита Савойска. Цветовете на Pizza Margherita — босилек (зелено), сирене моцарела (бяло) и домати (червено) — представляват италианското знаме. Италианската храна е италианска култура. Фактите за храната в Италия подчертават богатото наследство и разнообразните видове паста в италианската кухня.

Всъщност приготвянето на неаполитанска пица, италианско ястие от Южна Италия, се смята за изкуство и е удостоено със статут на „нематериално културно наследство“ от ЮНЕСКО. Бележка на автора: Пицата Пеперони е най-добрата, както всички знаем.

Италианската паста беше сладка

Италианските ястия с паста датират най-малко от 4 век пр.н.е. в Италия. Пастата беше сладко ястие, сервирано с мед и захар.

Арабското влияние донася сушената паста в Италия през 13-ти век, но едва през 17-ти и 18-ти век доматеният сос става обичаен акомпанимент в италианската храна.

Днес има над 500 различни вида паста в италианската кухня, като всеки регион има свои собствени варианти и имена. Има буквално форма за паста, която да съчетаете с всяко ястие с паста.

Италианската кухня вдъхнови първата в света готварска книга

Италия е родното място на първата готварска книга, написана през 1474 г. от Бартоломео Саки, известен като il Platina. Саки е италиански учен от епохата на Ренесанса, хуманист и гастроном. Той беше първият кулинар в света и записа първия официален списък със забавни факти за италианската храна.

Първоначално войник, Саки по-късно получава покровителство от семейство Гонзага от Мантуа в Ломбардия в Северна Италия . Неговата готварска книга разпространи римските идеи за италианската храна и изисканата кухня в цяла Западна Европа.

Автентичната италианска закуска се състои от млечно кафе и малко хляб или сладкиши

Италианската кафе култура е дълбоко вкоренена, като италианците консумират 14 милиарда еспресо годишно. Но капучиното е сутрешна напитка. В Италия е негласно правило да се избягва поръчването на капучино след 11 сутринта.

Друго негласно правило на италианската кафе култура е, че италианците рядко, ако изобщо пият кафе в движение. Кафето в италианската хранителна култура е мястото, където човек седи, за да се наслаждава и да консумира кафе. Мразя правилата около храната, но правилата понякога си заслужават за вкусна италианска храна.