Забележителности около Приморско

  • Забележителности около Приморско
    Забележителности около Приморско

Всички знаем, че Приморско е един от най-атрактивните курорти по черноморието заради няколкото му плажа, както и заради възможностите за активен нощен живот.

Градчето се намира на 450 км югоизточно от София, в подножието на Странджа планина.

Неговите околности обаче също крият природни и исторически забележителности, които със сигурност си заслужават да им обърнете внимание. Ако сте избрали да прекрарате почивката си там, можете да я допълните незабравимо изживяване, опознавайки другата страна на едно иначе така популярно черноморско градче. 

В околностите на Приморско може да видите множество интересни забележителности, които ще направят лятната ви почивка по-разнообразна. Сред тях са останките от крепостта Ранули, намираща се при устието на река Ропотамо при вливането й в Черно море, на 12 км от Созопол. Мястото е известно още като още като „Вълчаново кале”, тъй като Вълчан войвода използвал твърдината като свой щаб по време на османските набези. Предполага се, че добре запазените стени, изградени от добре оформени, огромни по размер камъни, са издигнати през XVI-XIV в. пр. н. е.

Забележителности около Приморско


Само на 3 км от Приморско се намира тракийското светилище Беглик таш. Смята се, че това е най-ранното открито досега тракийско магелитно светилище в Югоизточна Тракия и Черноморското крайбрежие. Заради култа на древните към местността, те решили да я превърнат в своеобразен храм, постепенно построявайки около него и жилища за жреците. Смята се, че то датира от XIV в. пр. н. е. и е функционирало до в. 

Забележителности около Приморско


Интересна за посещение е и най-източната точка на Странджа, наречена „Маслен нос”. На територията на Приморско има и няколко природни резервата, които си заслужават да им обърнете внимание – „Ропотамо”, „Водни лилии”, „Змийски остров”, блатата „Аркутино” и „Стамополу” и пясъчните дюни „Перла”.