Забележителности в Словакия – 10 места за щастлив живот

  • Забележителности в Словакия – 10 места за щастлив живот
    Забележителности в Словакия – 10 места за щастлив живот

Ако никога не си бил в Словакия, предлагам ти 10 места, които препоръчвам да посетиш,

 за да си доволен от живота: 

 

Братислава

41235

Най-младият град в Европа (както твърдят словаците) - и действително, тук рядко можеш да срещнеш пенсионери, пробиващи си път с лакти и бастуни към най-близкото свободно място в градския транспорт. Вместо това ще се натъкнеш на хиляди симпатични хора (визирам основно словачките), блуждаещи доволно между стотиците приятни барчета, дискотеки и обикновени кръчмета. Там хубава бира за повече от 5 лв. трудно се намира. А ако решиш да се размърдаш по туристически, старият град и дворецът на Мария Терезия определено са места, които ще ти допаднат за разходка в пек, в хлад и дори в тежко алкохолно опиянение.

UFO TOWER

41232

Специално място съм длъжен да отделя за едно от най-маниашките заведения, които посетихме. Летящата чиния (UFO Tower) е кацнала на върха на Нови мост. Панорамата можеш да я видиш и на снимка, но на живо, повярвай ми, е в пъти по-страхотно. След това можеш да похапнеш в ресторанта космическа храна на относително земни цени и да слезеш обратно на земята, където купонът продължава.

Пивоварна Steiger

41236

Бира ли споменах някъде там? Не. Споменах хубава бира и ако смяташ, че чешката си я бива, почакай само да отпиеш от тъмния Steiger. Поне за мен, продуктът на най-старата пивоварна в Словакия (1473 г.) е без съмнение най-добрата тъмна бира, която съм пил в живота си.

Златна мина Hodruša-Hámre

Ако вече си изпил всичките си пари, можеш да отскочиш до златната мина в Hodruša-Hámre. Там ще ти хвърлят малко злато в един метален съд и ще те накарат като истински златотърсач да извадиш песъчинките от калната вода. Да се вмъкнеш нелегално в златна мина не е много добра идея, особено ако си без каска. Тъмно е и си удряш главата в тавана, а след това боли и ти се карат на чист словашки. По-добра идея е да направиш тур из минния музей. Експонатите са впечатляващи! Не пропускай да се отбиеш да разгледаш средновековното миньорско градче Банска Щявница

X-bionic sphere

41239

Да приемем, че си поспестил някое евро от злато. Следващата стъпка логично би била да го профукаш на конни надбягвания. Близо до Братислава се намира уникалният комплекс за конен спорт в X-bionic sphere. Всичко в него (от настилката на арените, през застланите с гумени сегменти алеи за конете; до конския солариум и възможността всички стени на закритата арена да се отварят и да пропускат вятъра) е направено с една цел. Да осигури максимално добри условия за тренировка и състезания на конете. Комплексът е толкова обширен, че на разположение е електрическо влакче, което подпомага придвижването в него. Накрая можеш да изпиеш една бира в бара. където столовете са направени от истински конски седла.

Slovakia Ring

41231

И както сме на вълна коне, следващата спирка би могла да бъде Slovakia Ring. И тук те изобилстват, но всички са скрити на сигурно място под капаците на мощни автомобили. Пистата е достойна за Формула 1 и въпреки, че няма все още този лиценз, състезанията и тестовете не спират през цялата година. Ние успяхме да се повъртим по шиканите с рали пилот, който твърдеше че личната му Импреза била значително по-невинна от Хондата с ролбарите. Добре е да си поспестил някое хранене, защото след това разбълникване като нищо ще пропуснеш симулатора на преобръщане, а ако все още си в кондиция и разполагаш с един свободен ден и 150 евро, можеш да изкараш един курс по безопасно шофиране на специалното трасе до пистата. И да не разполагаш с личен автомобил, ще получиш Кия с 220 коня под капака, която трябва да ти свърши работа. Без да влизам в подробности как е организирано всичко, просто ще кажа: Заслужава си всеки цент!

Рафтинг по Дунав

41241

Лятото на пистите е голяма жега и рано или късно логичното за всеки нормален човек се случва и той започва да мечтае за вода. Страхотно и енергично разхлаждане можеш да си причиниш на рафтинг трасето по Дунав. Екстремистите надали ще получат нужната доза адреналин, но за по-скромни люде е перфектен вариант.

Danubiana Meulensteen Art Museum 

41240

И след целия екшън и шумотевица е логично да понамалиш темпото. Препоръчвам да се отбиеш до музея за модерно изкуство на брега на Дунав. Място, където със сигурност ще можеш да оставиш погледа и въображението си да се реят из обширните зали, синия Дунав и интересните произведения. След това би могъл да покараш колело из парка в близост или просто да пиеш бира.

Джаз концерт

41229

Едно от нещата, които със сигурност си заслужава да преживееш в Словакия, е джаз концерт. Моите преживявания по темата са доста разнообразни. Нощен бар с 20 свирещи музиканти и лееща се на корем бира, китарист в 2 през нощта в открито заведение в центъра и концерт в разкошната, аристократична къща на музикалната академия на Банска Щявница. Храна за душата, както се казва.

Място където разбират от десерти

41237

За финал препоръчвам да хапнеш от фамозния Карлтън кейк. Не за друго, ами просто защото е хубаво всичко добро да завършва с нещо сладко.

*

Текст и снимки Сава Чапанов. Пътуването в Словакия е реализирано в рамките на Академия за млади журналисти, организирана от FIJET и ABUJET.