Залцбург за без пари

  • Залцбург за без пари
    Залцбург за без пари

Безспорно Залцбург е най-скъпият град в Австрия. Виновен за това е може би Моцарт или пък хилядите туристи, които се стичат в града дори и в най-дъждовните и мразовити дни от годината. Въпреки това все още са останали неща, на които можете да се насладите съвсем безплатно. Е, малка доза късмет с времето също не би навредила.

Разходка из Стария град

Старият град е основният притегателен център, събрал в себе си различни музеи, родната къща на Моцарт, величествени катедрали и малко пазарче, от което се разнася аромат на вурстове. Катедралите са съвсем безплатни, а близо до тях е и Фрийденсхоф – доста интересно гробище, което по-скоро прилича на парк, където знатните личности на Залцбург са погребани. Малко след него се намира и най-старата пекарна в града, където хлябът се меси по стара традиция. Входът е безплатен, но ако ароматът на хляб ви съблазни твърде много, ще трябва да дадете някой и друг лев.

Снимка с Моцарт

Все още сме в Стария град, където се издига и статуята на Моцарт. Трябват ви точно десет минути, за да разберете, че всичко в Залцбург се върти около небезизвестния композитор – ето на тази пейка си е почивал, тук си е играл като малък, а пък след като е пийнал и хапнал в точно онази кръчма, е написал операта Сватбата на Фигаро.

Така че няма как да си отидете от Залцбург без снимка с Моцарт и то съвсем безплатно.

По хълмовете

В самия център на Залцбург има два хълма – Капуцинерберг и Мьонхсберг, от които се разкрива страхотна гледка към града. Изкачването и обиколката им не отнемат повече от час, но определено си заслужава, особено, ако сте в настроение за нещо по-активно.

Капуциненберг е и идеално място за пикник.

Изкачване на Гайсберг

Ако двата хълма не са предизвикателство за вас, то определено трябва да се качите на Гайсберг. Планината е висока само 1287 м., но е доста стръмна и изкачването трае около 2 часа. От върха се вижда голяма част от Алпите, открива се и гледка към Залцбург и околността. При ясно времето, ще видите и парапланеристи. При положение, че сте ожаднели от пътя, има и две хубави бирарии, а ако не ви се слиза по същия стръмнина, можете да извадите късмет и да ви качат на стоп.

Плаж край река Залцах

В малко по -топлите дни на годината ще видите много хора да се препичат край реката. За разлика от езерата наоколо, за които има входна такса, препичането край реката е напълно безплатно, но пък плуването е забранено. Така или иначе едва ли ще ви се плува много в Австрия, защото температурата на водата достига 25 градуса едва в най-горещите дни на годината. През останалото време, както сами се досещате, е ледено студена.

Улични фестивали

Уличните фестивали в Залцбург не са рядкост, а и голяма част от тях са напълно безплатни, доста алтернативни и по различно време. Така че, ако сте се запътили към града на Моцарт, не забравяйте да проверите какво се случва по улиците му.

Лятно кино

През лятото вече няколко години поред се провежда лятно кино. Жителите на Залцбург сами избират филмите, които да се прожектират, чрез онлайн гласуване. Киното е напълно безплатно и се провежда веднъж седмично на игрището за волейбол във Волксгартен, където ще ви подсигурят и с одеялце, за да не берете студ през летните нощи в Австрия.

Фестщпиле

След Моцарт, Залцбург е може би най-известен с фестивала си за класическа музика – Фестщпиле. Самият фестивал е доста скъп, но през целия месец август на централния площад в града – Домплатц се прожектират опери от предишни години. Така че имате възможност да усетите духа на фестивала без да похарчите годишните си спестявания.