Замъкът Ашфорд – ирландското бижу, което стана хотел

  • Замъкът Ашфорд – ирландското бижу, което стана хотел
    Замъкът Ашфорд – ирландското бижу, което стана хотел

Ирландия разполага с множество замъци, запазени от различни исторически периоди, но един от тях се отличава със своята внушителност. Замъкът Ашфорд в западна Ирландия е истинско бижу, което е събрало в себе си история и архитектурни стилове от 13-и век насам.

Хронологически, първият замък Ашфорд е построен на мястото през 1228 година от клана Бърк. През времето той е преминавал във владение на различни благородници и заради подобренията, които те са правили по него, днес е трудно да се види оригиналното укрепление.

36548

Ашфорд се намира на брега на Лох Кориб – второто най-голямо езеро в Ирландия и гледката към него от замъка е наистина страхотна. Посетителите могат да плуват в него, както и да плажуват на близкия бряг.

36546

Популярна дестинация са известните Скали на Мохер, които са на два часа път с кола на юг, а планината Кроаг Патрик е на час и половина на север.

36543

До замъка пък се намира селото Конг, което е известно с това, че е било декор на филма на Джон Форд „ Тихият човек“ (The Quiet Man) с участието на Джон Уейн. До ден-днешен селото е пълно с препратки към филма, дори в надписите по стените.

36547

На територията на замъка има училище за соколи, където туристите могат да усетят чувството на това грабливата птица да кацне на ръката им, защитена с ръкавица.

 36545

След като му беше направен ремонт за 50 милиона долара, сега Ашфорд е луксозен хотел.