Замъкът на Дракула в Румъния предлага безплатни ваксинации на посетителите

  • Замъкът на Дракула в Румъния предлага безплатни ваксинации на посетителите
    Замъкът на Дракула в Румъния предлага безплатни ваксинации на посетителите

Това не е съвсем такъв вид преживяване, което посетителите на замъка Бран - по-известен като замъка на Дракула - в Румъния биха могли да очакват, но идва с друг замисъл и ефект.

В петък замъкът обяви, че стартира ваксинационен маратон срещу COVID-19, като предлага на посетителите безплатни дози всеки петък, събота и неделя през май без уговорка.

Замъкът, разположен в Карпатите в Трансилвания, се надява да привлече повече пътници с дози от ваксината Pfizer-BioNTech, наричайки го „друг вид усещане“. Входът в замъка не се изисква, за да получите доза от ваксината, а тези, които получат, ще спечелят „диплома“, в която се казва, че са били ваксинирани в замъка Бран. Посетителите, които също плащат за вход в замъка, ще получат безплатен достъп до специалната експозиция за средновековни инструменти за мъчения, атракцията, описана на страницата му във Facebook.

Освен това, облегнала се на темата на местоположението, изображенията на кампанията включват снимка на вампирски зъби, заменени със спринцовки с игли и медицинска сестра с вампирски зъби, готова да инжектира доза. 

Посетителите са длъжни да спазват всички мерки за безопасност, свързани с коронавируса, включително използването на дезинфектант за ръце, носенето на маска и спазването на разстояние от два метра от другите, според сайта на замъка.

Смята се, че средновековният замък, завършен през 1388 г., е вдъхновението за романа на Ирландски автор Брам Стокър от 1897 г. „Дракула“, въпреки че Стокър всъщност никога не е посещавал сам румънската забележителност. Измисленият заглавен герой често се смесва с истинския Влад Тепеш - по-известен като Влад Цепеш - управлявал през 1400-те години и често е изобразяван като „жаден за кръв безжалостен деспот“.

Ваксините се раздават в сградата на средновековния обичай в петък от 14 до 20 часа, събота от 10 до 20 часа и неделя от 10 до 18 часа този месец. Всичко това е част от усилията на правителството да ваксинира повече румънци, тъй като това е една от страните с най-висок процент на колебливост в Централна и Източна Европа, според проучване на Globsec.

Към днешна дата 2314 812 души - или 11,96% от населението на страната - са напълно ваксинирани, като са приложени 5 891 855 дози, според данни от Ресурсния център за коронавирус на Джон Хопкинс .

Понастоящем CDC има Румъния на ниво 4 "Много високо ниво на COVID-19" , като нацията е имала 1 066 111 случая и 28 966 смъртни случая от началото на пандемията.