Започва 67-мата Международна колоездачна обиколка на България

  • Започва 67-мата Международна колоездачна обиколка на България
    Започва 67-мата Международна колоездачна обиколка на България

 

Състезанието започва на 27 юли от храм-паметник Александър Невски и в рамките на четири етапа ще премине през 10 града

Днес, 22.07.2020 г., Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ обявиха началото на 67-мата Международна колоездачна обиколка на България (МКОБ) – едно от най-популярните състезания, което събира именити спортисти от цял свят. Надпреварата се завръща след двугодишно отсъствие от календара, а генерален спонсор на тазгодишното издание е ДЗИ – дружеството с най-дълга история и опит на българския застрахователен пазар.

Искам да поздравя всички с този празник за колоезденето, защото така приемам провеждането на Обиколката на България. Има голям интерес към състезанието, както от България, така и от чужбина, което може само да ме радва. В лицето на ДЗИ намерихме партньор, който ни подкрепя в реализацията на това начинаниие”, коментира председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

Именно желанието да възродим това престижно състезание и заедно да работим за популяризиране на колоезденето сред обществото обедини БФК и ДЗИ. Колоезденето е един от най-интелигентните спортове, които трябва да бъде развиван в България, и вярвам, че заедно ще мотивираме повече хора да използват велосипед.“, сподели Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Стартът ще бъде даден на 27 юли в 18:00 часа в София пред храм-паметник Александър Невски. В рамките на 4 етапа колоездачите ще преминат през 10 града в България и ще изминат 538 километра.

Първият етап е на 28 юли и включва 128 километра по трасето София - Боровец - Пазарджик. На следващия ден колоната ще премине най-тежкия етап в състезанието - 148 километра от Пазарджик до Пловдив. В него състезателите ще се изкачат до язовир Батак.

Третият етап е най-дългият в 67-мата Обиколка на България - 151 километра по трасето Пловдиив-Чирпан-Сливен.

На 31 юли състезателите ще изминат 110 километра между Сливен и Бургас, където ще завърши 67-мата МКОБ.

На старт ще застанат над 120 състезатели от 20 отбора. Сред тях се отличава един UCI ProTeam състав – Nippo Delko One Provence. Френският тим ще бъде воден от трикратния победител в Обиколката на България Христо Зайков, който е спортен директор, а голямата звезда в състава е етапният победител в Тур дьо Франс и Джиро д’Италия Рамунас Навардаускас.

В състезанието участие ще вземат 5 български отбора.