Защо Белгия и Холандия си размениха земи в началото на 2018 г.

  • Защо Белгия и Холандия си размениха земи в началото на 2018 г.
    Защо Белгия и Холандия си размениха земи в началото на 2018 г.

Ето и нещо, което не се случва всеки ден – Холандия и Белгия мирно промениха националните си граници, като размениха голям участък земя.

Това се случи, след като преди 4 години на границата бе открито обезглавено тяло, като въпросният случай предизвика юридически хаос. В корена на всичко било, че холандските власти нямали право да разследват случая, тъй като по документи всичко се е случило на белгийска земя.

Преди промените границата между двете държави се определяше по дъното на река Мьоз – на изток от белгийския град Визе и на запад от холандското село Ейсден. С течение на годините коритото на реката било променяно за нуждите на корабоплаването и в резултат на това територията, която се намирала под юрисдикцията на Белгия, се оказала от холандската страна на реката.

Интересното е, че с времето полуостровчето си спечели репутацията на място, на което буквално царят хаос и беззаконие. Белгийските власти, под чиято юрисдикция доскоро беше районът, не успявали да упражнят контрол по чисто географски причини, тъй като, за да стигнат дотам, полицаите трябвало да се придвижват с лодки.  

Именно това била и причината в началото на 2018 г. да влезе в сила споразумение, според което Белгия отстъпва на Холандия 11 хка земя, като в замяна получава 3 хка, на които има част от шлюз, построен да улеснява трафика между двете страни. Към днешна дата холандските власти контролират реда на полуострова, а като компенсация те ще получат атрактивни селски територии и природни резервати.