Защо известен хърватски курорт става призрачен град?

  • Защо известен хърватски курорт става призрачен град?
    Защо известен хърватски курорт става призрачен град?

Купари някога е бил изключително популярен курорт и се намира само на 10 км от Дубровник.

Това ваканционно селище е отворено за туристите за първи път през 1919 г., а през oт 60-те до 80-те там са построени 5 нови хотела с над 2000 леглаединствено за офицери и техните семейства. На крайбрежието до тях бил създаден къмпинг с още 3 малки хотела, вили и жилищни сгради. Капацитетът на целия курорт бил с леглова база, готова да побере 4500 гости.

Всички хотели са били разположени в близост до плажа и с директeн достъп до него, а районът около почивните станции е обгърнат от типична средиземноморска свежест. Изкуствено създаденото градче, разположено на пешеходно разстояние от хотелите, е било изградено от административни сгради, болница и други основни центрове.

Защо известен хърватски курорт става призрачен град?

Малко по-далеч от хотелите, в края на крайбрежната алея, е била създадена отделна група сгради, включително жилищни блокове и вили, както и няколко подземни структури, където са се срещали висши правителствени служители.

За десетилетия Купари бил най-таченият летен курорт в Югославия. Това обаче продължава до деня, в който избухва хърватската война за независимост през 1991 г. Дубровник и Купари били подложени на масивни атаки, след които и на двете места имало множество разрушени сгради. След края на войната Дубровник постепенно е възстановен, завръщайки се към старата си слава, но малкото световнонеизвестно курортче Купари остава унищожено и окончателно затворено.

Защо известен хърватски курорт става призрачен град?

В началото на века военните напускат окончателно района и е стартиран процесът на приватизация на курорта, който към днешна дата е досущ като призрачен град. През изминалата година територията на Купари е била предоставена на частна компания, като се очаква всички сгради да бъдат съборени и на тяхно място да изникне 5-звезден комплекс.