Защо не трябва да минавате боси през летищен контрол

  • Защо не трябва да минавате боси през летищен контрол
    Защо не трябва да минавате боси през летищен контрол

По-добре да не стъпвате боси, когато ви накарат да събуете обувките си за проверка

На летищния контрол много често ви карат да си събуете обувките и да преминете без тях през металодетектора. Ако това се случи през лятото, може би сте си задавали въпроса: „Дали не трябва да съм с чорапи?“

Отговорът е: По-добре да.

Както подовете на други оживени обществени места (молове, банки), и тези на летището са пълни с бактерии като ешерихия коли и стафилококи, които могат да засегнат човешкия организъм. Ако тези бактерии проникнат през кожата ви, има опасност от инфекция.

Затова е по-добре да ползвате найлоновите калцуни, които обикновено са налични за пътниците, ако от тях се изисква да се събуват.

Няма нужда обаче да изпадате в паника. Истината е, че за повечето хора подобна инфекция е много малко вероятна. Залите за летищен контрол обикновено са със сухи подове и вентилацията е добра – т.е., няма опасност да хванете гъбички или други микроорганизми, които обичат влажна среда.

Опасност има за някои специфични случаи, като хора с отслабена имунна система или в случай, че имате нараняване на крака, през което могат да проникнат бактериите.