Защо в някои държави шофират от грешната страна?

  • Защо в някои държави шофират от грешната страна?
    Защо в някои държави шофират от грешната страна?

Защо в някои държави шофират от грешната страна?

Може би се е случвало поне веднъж да си зададете този така екзистенциален въпрос. И как не, все пак е абсолютно нелогично нещата да се правят по друг начин, различен от този, с който вие сте свикнали, независимо колко еднакво правилен е той. Със сигурност англичаните и японците са просто надути хаховци и шофират от грешната страна само да се правят на интересни... или пък не?

За всеобщ ужас, ние, каращите от дясната страна на пътя, сме в грешка, така да се каже. Оригиналния вариант на шофирането е от лявата страна и се корени във времената, когато средностатистическият шофьор е карал кон някъде посред Римската империя.

Изненадващо или не, когато се налага да си вадите патлака или сабята с дясната ръка и да ги размятате, движението отляво е сигурен начин да запазите всичките си ръце.

Всичко се променило през 18-и век в САЩ и Франция, когато в масова употреба навлезли така любимите карети и каручки и движението се преместило отдясно. Причините са отново чисто практически – позиционирането на водача отляво, докато се движи от дясната страна на пътя предоставяло идеални обстоятелства за даване на гепи на насрещностоящите, докато добитъкът бива шибан с камшик по възможно най-ефективния начин с дясната ръка.

През следващото столетие в Щатите и Канада се появили и закони за дясно движение, а Наполеон се постарал в Европа да нямат право надруго мнение по въпроса. Днес Великобритания, поддържайки имиджа си на върли традиционалисти, които даже кранчетата за вода не искат да си подновят, заедно само с още шепа държави все още се движат отляво... и бъркат ориентацията на всички, искащи да ги посещават.