Зелените плажове в Китай

  • Зелените плажове в Китай
    Зелените плажове в Китай

Зелени плажове? Звучи странно, нали? 

Става въпрос за плажовете на зелените водорасли в Китай

Te са най-многобройни край бреговете на Кингдао в източната китайска провинция Шандонг. Причината да са кръстени така, е ц
ъфтежът на водорасли, наричан от местните зелена вълна“, която обхваща приблизително 20 000 кв. км от Жълто море. Така в даден период от годината на намиращият се между Китай и Корея воден басейн определено повече му приляга името „Зелено море“.

Зелените плажове в Китай
Снимка: flickr/liddybits


За разлика от повечето туристи, които избягват да влизат във водата при наличието на много водорасли, местните нямат никакъв проблем с това да си почиват на зелените плажове. Изпълващите водите водорасли не са отровни, но около тях се носи неприятна миризма, която явно не пречи на китайците да плуват и да се припичат на слънце.

Морските растения, които покриват китайските плажове всяка година, принадлежат към вида морски планктон, известен като Enteromorpha prolifera. Той може да бъде намерен в солени водни басейни по цялата планета. Интересно е да се отбележи също, че при подходящи условия водораслите могат да покрият огромна част от водите край бреговете в периода на цъфтежа си.