Златни пясъци - историята на една черноморска легенда

  • Златни пясъци - историята на една черноморска легенда
    Златни пясъци - историята на една черноморска легенда

Идеята за изграждането на курорта Златни пясъци датира от 50-те години на 20-ти век.

Първата копка е направена през 1956 г. Построяването на легловата база, която първоначално да приема потока от туристи, отнема 10 години. Първият построен хотел е "Оазис".

Любопитен факт е, че преди построяването на хотелската част на Златни пясъци, местността, в която днес се намира това притегателно място за туристи от цял свят, се е наричала Узун кум или "дълъг пясък". Названието е на османо-турски, като в много други тюркски езици с думата "кум" се бележат пясъците на пустините, като Казъл кум.

Спомен от някогашното сладководно езеро, намиращо се в Узун кум, в което виреели костенурки, е съхранен от централната атракционна зона на курорта.

Златни пясъци - историята на една черноморска легенда
Снимка: Златни пясъци/Facebook

Легендарно за историята на Златни пясъци е изтребването на змиите в земите на днешното курортно селище. И до днес това е като градска легенда за варненци и персонала на курорта. За да бъде изтребени гадинките, от самолет са хвърлени таралежи. Таралежите са докарани от Албания, а на помощ на справянето от змиите са извикани и специалисти от зоологическата градина. Случаят вдъхновява известния български аниматор Доньо Донев да нарисува своя филм "Умно село", в което жителите на малко българско селце са нападнати от змии и пускат таралежи, за да се отърват от тях.

В първите години от съществуването на Златни пясъци дори не е имало достатъчно ток и вода. Курортът е посрещан както от българските социалистически първенци, така и от изявени гости от чужбина, сред които и самият Юрий Гагарин.

Златни пясъци - историята на една черноморска легенда
Снимка: Златни пясъци/Facebook

През миналата година в Златни пясъци се проведоха чествания по повод 60 години от създаването на курорта. Два дни имаше събития в хотел "Интернационал", на които бяха поканени над 200 души, работили някога в рамките в селището, създадено за развиване на туризъм в него, както и още гости от страната и чужбина.

Златни пясъци са силно застроени, но все още има зелени алеи между хотелите. Почивната база предлага всички удобства за туристите. Дошлите да се насладят на нашето море, могат да се отдадат на сауна, спа процедури, калолечение и масажи.

Най-големият морски курорт в Северна България предлага всякакви възможности за отдих и развлечения. Отдайте се на поривите на лятото в легендата на Българското Черноморие!

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"