Знаете ли какво се празнува в Корея на 11-ти ноември?

  • Знаете ли какво се празнува в Корея на 11-ти ноември?
    Знаете ли какво се празнува в Корея на 11-ти ноември?

Pepero Day се провежда ежегодно на 11 ноември и обичаят в Южна Корея е подобен на Свети Валентин.

Това включва подаряване или размяна на подаръци, но по-точно на сладкиши Pepero (солети, потопени в шоколад). Целта е да се покаже обич към приятели и любими хора.

Празникът се провежда на този ден поради приликата на пръчките Pepero, които поставени две една до друга отразяват съкратената дата 11/11.

Pepero Day означава „ден за предаване на любов и приятелство“, и се преражда като глобален ден, признат от хората по целия свят. Преди няколко години Pepero Day беше толкова популярен, че беше споменат в американски справочник за начално училище.

Точният произход на този ден е неизвестен. Произходът обикновено се проследява до новинарска история, която се развива през 1983 г. В историята две ученички в средното училище в района на Йонгнам си разменят Пеперо, желаейки и двете да станат високи и слаби. Въпреки това има известно съмнение относно тази история.

Някои твърдят, че произходът се дължи на формата на 1 в датата (11 ноември – 11/11), наподобяваща пръчици Pepero, докато други казват, че сходството на формите е фактор, който е свързан с популярността, но не и с неговия произход. 

Модата се разпространи с идеята, че за максимална ефективност човек трябва да изяде 11 пакета Pepero на 11 ноември в 11:11 сутринта и 23:11 часа точно в 11 секунди. От 1997 г. Лоте започва да използва гореспоменатата история за успешно популяризиране на Деня на Пеперо. Тенденцията доведе до това, че други компании създават сладкиши с подобна форма, за да участват в Деня на Pepero. От 2012 г. Lotte прави 50% от годишните си продажби на Pepero Day. От 2013 г. няколко универсални магазина, включително Hyundai Department Store, Shinsegae и Lotte Department Store бяха от полза за хората, които празнуваха деня, докато магазини като E-mart и Homeplus специално показваха и продаваха пеперос през деня.