„101 отбивки: Презареждане” – ударна доза адреналин за всички пътешественици

  • „101 отбивки: Презареждане” – ударна доза адреналин за всички пътешественици
    „101 отбивки: Презареждане” – ударна доза адреналин за всички пътешественици

Легендарната поредица от Иван Михалев се завръща с нови 101 вълнуващи маршрута


Легендарната поредица пътеводители под марката „101 отбивки“, чиито предишни издания оглавиха класациите в България и спечелиха сърцата на хиляди читатели, се завръща с нов хит.

Месеци след последния локдаун, журналистът и пътешественик Иван Михалев ни повежда по нови 101 маршрута до красиви и малко известни кътчета из нашата страна.

„101 Отбивки: Презареждане“ съдържа 101 непубликувани в предишните книги от поредицата дестинации, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали пътешественици.

„Всички сме уморени от месеците на изолация и задължително носене на маски. Всеки мечтае да открие нови места сред природата, където да презареди батериите. Това ме вдъхнови да направя този пътеводител“, посочва авторът.

Книгата „отвежда” до малко познати забележителности, които не фигурират в списъка на „100-те национални туристически обекта“. Дестинациите са най-различни – тайни водопади, мистериозни пещери, тракийски светилища, причудливи скални феномени, древни мегалити, вековни дървета, свещени места, китни села и архитектурни резервати. 

Независимо дали се нуждаете от неделна разходка в близост до София, или едноседмична ваканция далеч от цивилизацията, „101 отбивки: Презареждане“ е книгата, която ще ви вдъхнови да стегнете багажа и да поемете на път.

От места, достъпни с кола, през планински екопътеки, до маршрути, по които няма нито табели, нито маркировка – в пътеводителя ви очакват много вълнуващи открития, които ще ви се прииска да споделите с приятелите ви във Facebook и Instagram.

Тайни водопади, планински екопътеки, от които се откриват „алпийски“ гледки, страховити каньони, над които се издигат древни тракийски светилища, мистични пещери в Странджа, които се намират зад някогашния „кльон“ на границата – всичко това  ще откриете на страниците на пътеводителя.

Освен невероятни цветни фотографии, уловили очарованието на тези места, книгата предлага и много любопитни факти, съвети какво още да видите в радиус от 50 км, както и съвети за начинаещи фотографи. Плюс точни упътвания как да стигнете до всяко от тези 101 интересни места.

В „101 отбивки: Презареждане” няма скрити реклами на хотели и заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи. 

Из „101 отбивки: Презареждане” от Иван Михалев

Екопътека „Просечен камък“

„101 отбивки: Презареждане” – ударна доза адреналин за всички пътешественици

Искърското дефиле е едно от най-живописните кътчета на България.

Мястото, където река Искър прорязва Стара планина, образувайки живописна клисура, е неизчерпаем източник на вдъхновение за поколения български поети и писатели, начело с Иван Вазов и Алеко Константинов.

Едни от най-красивите гледки към дефилето са в района на Черепишките скали. До тях се стига по изградената наскоро екопътека „Просечен камък“, която свързва с. Лютиброд с Черепишкия манастир. Пътеката е сравнително лека за изминаване, без стръмни изкачвания и предлага божествени панорами към един от големите меандри на реката. Тя лъкатуши панорамно по стар римски път през непристъпни скали, които много наподобяват известния природен феномен Ритлите, намиращ се на срещуположния бряг на реката.

В миналото хората са изсекли отвор в един от скалните гребени. Оттогава мястото носи името Просечен камък. На този малък изкуствен проход е кръстена и самата екопътека. Пътят през планината се е охранявал и от крепост, чиито останки от крепостни стени могат да се видят и днес на хълма Шишманово кале. Твърдината е била естествено защитена от отвесните скали, в подножието на които вие снагата си река Искър.

В района на калето има множество малки пещери, проходи и изкуствени скални прорези, които са били „тайни врати“ на укреплението.

Село Лютиброд се намира в Искърското дефиле на пътя между градовете Мездра и Своге. Изходен пункт за екопътеката е улица „Стара планина“. До нея се стига, като на

кръстовището в центъра на селото поемете нагоре – към горната махала. Има маркировка в червено. След последните къщи пътеката набира постепенно височина, като малко по малко се открива широка панорама към Искър и природния феномен Ритлите, намиращ се на срещуположния бряг на реката. Не след дълго ще стигнете до голяма информационна табела за екопътеката. Малко след нея ще се озовете при Просечен камък. След още около 5 минути ходене се излиза при Шишманово кале. От там нататък пътеката върви панорамно и следва извивките на планината. Навсякъде има червени стрелки и маркировка.

Целият маршрут от Лютиброд до Черепишкия манастир отнема около 2 часа, но не е задължително да изминавате цялото трасе. Особено ако сте с кола и ще трябва да се връщате обратно до селото. Може да съкратите времето наполовина, като стигнетедо разклона за Черепишкия манастир.

Той се пада на около половин час след Шишманово кале.

Районът на Черепиш е свързан с цар Иван Шишман – последния български владетел преди падането на Второто българско царство под османско владичество.

Легендите разказват, че тук се е състояла една от решителните битки с турците. Според преданието след разгрома на войската му цар Шишман и свитата му скрили в една от пещерите на Черепиш царската корона и златната плащеница. Предполага се, че освен тях в пещерата са били заровени и голямо количество златни монети. Векове наред иманяри и местни жители безуспешно търсят скритото царско съкровище в пещерите и скалните ниши из района.

Заслугата за маркирането на екопътеката е на туристическия клуб „Еделвайс“ и местнатафирма Honeywell. Пътеката е изцяло маркирана в червено, като в началото на с. Лютиброд и при входа на Черепишкия манастир има информационни табла с карта на маршрута. В бъдеще предстои да се направи разклонение на пътеката към пещерата Мечата дупка.