„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак

  • „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак
    „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак

Новият роман на Елиф Шафак излиза на български език. „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е с номинация за престижната награда „Букър 2019“.

Действието в романа „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ ни пренася в емблематичния за творчеството на авторката Истанбул, като Елиф Шафак му посвещава първия епиграф: „На жените на Истанбул и на града Истанбул,  който винаги е бил и е ТЯ“.

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак

В събота, 23 ноември, у нас излиза „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ -  новият роман на най-четената турска писателка Елиф Шафак. Световната премиера на книгата бе през пролетта, като тя получи високи оценки от страна на критиката, а правата за превод и разпространение бяха продадени в 26 държави.

Творбата е написана от Елиф Шафак на английски език, която свободно го използва в творчеството си, наред с майчиния турски. В началото на м. септември романът бе включен в късия списък от шест номинирани заглавия за престижната литературна премия „Букър“ за най-добър англоезичен роман на годината.   

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ носи отчетливият творчески почерк на Елиф Шафак, която умело превръща реалистични събития в многопластови явления, и надскачайки клишетата, отправя важни послания за любовта, вярата, културата, свободата на изразяване и мястото на жената в съвременния свят.  

Паметта на Лейла се мобилизира и най-старателно засъбира късчетата на един изнизващ се живот.

Ранена смъртоносно, главната героиня в романа Текила Лейла е захвърлена в контейнер за боклук в турския мегаполис - на границата между континентите, между миналото и настоящето, на границата между земния и отвъдния живот. Ще я открием там, след което през страниците на романа, ще съпреживеем последни десет минути и тридесет и осем секунди, преди смъртта да отнесе тази „лека“ жена. Всяка минута ще събужда спомен у Лейла: за нещо солено върху езика и кожата, за вкуса и мириса на диня, спомен за раждането на брат й, или за силното, черно кафе с кардамон, чийто аромат напомня за улицата на бордеите. Текила Лейла и петимата нейни приятели, със съдби, магично вплетени в низ от приятелства и предателства - тези измислени герои са толкова истински, колкото е и вълшебният стар Истанбул.

Богат, чувствен роман… Роман, който дава глас на невидимите, на наранените и ощетените, преплитайки техните болезнени песни в нещо красиво.“ - Financial Times

Турската писателка Елиф Шафак е един от най-популярните съвременни автори, добре позната и на българските читатели. Издадените по-рано „Любов“, „Копелето от Истанбул“, „Чест“ получиха ласкави отзиви, както от страна на публиката, така и на критиката. Писателката пише както на турски, така на английски език, а в целия свят книгите ѝ са преведени в повече от петдесет държави. Освен с впечатляващата библиография от 17 творби, сред които 11 романи, Елиф Шафак е известна с активната си гражданска позиция, призоваваща за равенството на жените, за защита на свободата на словото и правата на ЛГБТ. Вдъхновяващ оратор, писателката получава международно признание и като лектор на конференциите ТED Talks, съчетавайки в програмата си и преподавателска дейност като доктор по политически науки, член на Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, основател и член на Европейския съвет за международни отношения. През 2017 г. Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър.

„10 минути и 38 секунди в този странен свят“ - Елиф Шафак

„В нощта, когато привърших книгата, луната беше във восъчната си фаза на духовно обновление. Замислих се за Текила Лейла и за баба. Едната беше измислена героиня, а другата – моя плът и кръв, но въпреки това имах чувството, че се бяха познавали и като две така и неприобщени към света посестрими бяха станали добри приятелки. Всъщност няма нищо за чудене – ограниченията на духа не са пречка за жените, които пеят песни за свободата на лунна светлина…“, споделя самата Елиф Шафак за романа „10 минути и 38 секунди в този странен свят“.