Манастир Татев – да стигнеш до арменската история по уникален начин

  • Манастир Татев – да стигнеш до арменската история по уникален начин
    Манастир Татев – да стигнеш до арменската история по уникален начин

В Армения имат една доста интересна дестинация, която представлява едно уникална историческо, културно и религиозно наследство, до което се стига чрез лифт, включен в книгата на рекордите на Гинес.

Манастирът Татев и прилежащите към него постройки се намират на ръба на плато, което е надвиснало над пролома на река Воротан в Югоизточна Армения. Манастирът до село Татев е построен върху основите на езическо светилище през 848 г. сл.Хр. и е оцелял след многобройни възходи и падения в хода на арменската история.

35335

Татев се състои от три черкви, параклис, учебни помещения, библиотека, маслобойна, всичките оградени със стени. Мястото е било много важно за арменския народ, защото е било дом на средновековен университет, който е съществувал между 1390-1434 година.

Татев е е бил основополагащ за запазване и развитие на културата на местната нация, защото там са се преподавали наука, религия, философия и изкуство, както и са се обучавали кадри за възстановяането на книги и развиване на църковните миниатюри. Манастирът е бил разрушаван на няколко пъти от нашественици, но последната катастрофа там е от земетресението през 1931 г., което завинаги разрушава камбанарията на църквата „Св.св. Петър и Павел“.

35332

Освен уникалната история на мястото, пътуването дотам също е доста интересно. Единият начин да стигнете до Татев е като от столицата Ереван стигнете до село Халидзор и след това да шофирате през тясна клисура до Татев в продължение на 40 минути. Другият вариант обаче е по-живописен: от Халидзор да ползвате прочутия лифт „Крилете на Татев“, с който ще стигнете до платото за 10 минути.

35333

„Крилете на Татев“ е най-дългата двойна лифтова линия без междинни стълбове в света (5,7 километра), която е построена през 2010 г. на цена от 18 милиона долара.

С нея можете да разгледате красивият арменски пейзаж, както и пролома на река Воротан от 320 метра височина.

35336