8 тайни местенца, излезли от приказките

  • 8 тайни местенца, излезли от приказките
    8 тайни местенца, излезли от приказките

Някои от най-невероятно красивите местенца все още успяват някак си да се укрият и да не бъдат заливани от тълпи от посетители. 

 

В следващите редове и снимки ще ви срещнем с едни от последните останали тайни местенца, които можете да посетите.

До повечето от тях няма организирани екскурзии от България, така че нека пътешественикът във вас се пробуди. Последвайте линковете, за да видите още снимки и да научите повече за съответната дестинация. 

Албарасин, Испания

Тук времето е спряло някъде през Средновековието и оттогава не е мръднало и секунда. Мащабните крепостни стени днес се простират доста по-широко от селото. Освен средновековната архитектура, друга известна "забележителност" на Албарасин са хлопките на портите, които тук са изработени от ковано желязо в най-различни форми. 

Висящите градини на Маркисак

Висящите градини на Маркисак са едно от най-романтичните места във Франция. Посетителите имат 6 км алеи сред 150 000 маникюрно поддържани храсти, а накрая ги очаква Белведере – панорамна площадка на 130 м височина над река Дордон със зашеметяваща гледка към долината Дордон и нейните скални образувания. Всеки четвъртък през юли и август след 19 часа в градините се провеждат Вечери на свещи – сред храстите с мека светлина греят над 2000 свещи плюс стотици други лампи и факли. Приказната атмосфера се допълва от нежните мелодии, изпълнявани от музиканти.

Шефшауен, Мароко

Разходете се из най-синия град на Мароко от изгрев до залез, за да уловите всички нюанси на синьото. Шефшауен е място, където ще забравите, че сте турист. Тук е място само за разходки и ментов чай. Ако искате да се разходите в околностите на града, посетете Божия мост.

Селото на Попай, Малта

След края на снимките на филма за Попай през 1979 г., построеното за целта село Суитхевън в Северозападна Малта се превръща в атракция за туристите. Тук ще откриете малък увеселителен парк и 19 дървени къщички, току-що излезли от анимационното филмче.

Халщат, Австрия

Халщат е толкова пленителен град, че в Китай е създадено негово точно копие. В момента, в който слезете от влака и се качите на ферибота до градчето, разбирате защо. Вие сте насред Северните Алпи, носите се по лазурно синьо езеро, пред погледа ви постепенно се показва стъпаловидното планински градче – Халщат.

Егишем, Франция

Сгушено между нежни хълмове и покрито с лозя, Егишем се намира съвсем близо до европейската демократична столица - Страсбург. Тук можете да опитате прекрасна кухня, характерна за Елзас. Провеждат се и няколко фестивала, които включват най-престижния ежегоден фестивал на виното. През 2013 г. Егишем беше обявено в мащабно гласуване за любимото село на Франция.

Синият прозорец в Малта

Не би могло да съществува по-поетично име за едно скално образувание – Синият прозорец в Малта. Заради живописната 100-метрова арка от пясъчник прииждат хиляди посетители, които се гмуркат под нея, плават край нея, изпробват фотографските си умения или посядат на края й.  

Лястовичето гнездо край Ялта

Лястовичето гнездо отговаря почти съвсем точно на името си. Само дето не е гнездо, а замък на черноморското крайбрежие в Украйна. Кацнал е мелодраматично на 40-метрова скала над брега на Черно море в курорта Гаспра, на около 5 км от Ялта. И макар в момента Крим да не е сред най-изкусителните дестинации, някой ден нещата ще се успокоят и ще можете с очите си да видите живописния замък.