10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден

  • 10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
    10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
  • 10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
    10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
  • 10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
    10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден

Гергьовден е един от националните празници на България, на който освен, че празнуват всички с имената Георги, Гергана и други, това е и денят на армията, както и денят на храбростта.

Ето и 10 неща, свързани с 6 май, които е добре да знаем:

10 неща, които всеки трябва да знае за Гергьовден
Снимка: pixabay.com

1. Гергьовден се празнува всяка година на 6 май, той не се мени и е част от календара с празнични почивни дни на нашата страна.

2. Днес имен ден честват всички, които носят името Георги, Гергана, Геновева, Ганка, Генчо, Галя.

3.Смята се, че Св. Георги Победоносец е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

4. Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне, родено през годината.

5. Народните вярвания гласят, че Св. Георги и Св. Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната ѝ половина.

6. На този ден не се дава назаем нищо, нито пари, нито вещи.

7. На Гергьовден най-ранобудният в къщата излиза да набере коприва, с която след това разтрива ходилата на всички в къщата, за да може злото да избяга от домоа и душите им.

8.  На този ден в земята се заравя първото червено яйце от предходния Великден, за да е плодородна нивата.

9.  На този ден традиционно има шествие в София, по случай деня на армията.

10. Освен Гергьовден и ден на армията, 6 май е и ден на храбростта. Качество, което се среща все по-рядко у хората.

В Гърция денят на Свети Георги, известен като Свети Георгиос, се празнува на 23 април с различни традиции, които съчетават християнските религиозни обреди с културните обичаи.

Църковни служби: Както в много други страни, Гергьовден в Гърция започва със специални църковни служби, посветени на светеца. Хората посещават литургии и молебени в църквите, носещи името на св. Георги, търсейки неговата закрила и благословия.

Празничен ден: След религиозните обреди семействата се събират за празнична трапеза. Приготвят се традиционни гръцки ястия, а агнешкото често е в центъра, символизиращо жертва и обновление. Това е време за весели пиршества и заедност.

Конни надбягвания: В някои региони на Гърция, особено в селските райони, конни надбягвания се провеждат на деня на Свети Георги. Тази традиция датира от векове и се смята, че е възникнала като начин да се почете конната връзка на светеца.

Танци и музика: Народните танци и музика са неразделна част от честванията на Гергьовден в Гърция. Хората се събират на селски площади или на местни фестивали, за да танцуват традиционни танци като сиртос и каламатианос, придружени от музика на живо на инструменти като бузуки и лира.

Огньове: В някои части на Гърция, особено на островите, огньове се палят вечерта на Гергьовден. Смята се, че тази традиция прогонва злите духове и носи благословия за следващата година.

Гергьовден в Гърция е време както за религиозна преданост, така и за весели празници, отразяващи богатото културно наследство на страната и дълбоко вкоренените традиции.